Ascultarea muzicii ne scoate din cotidian, ne oferă o pauză mentală și emoțională, ne permite să explorăm lumi noi, să ne conectăm cu propriile trăiri și ne ajută să ne regăsim echilibrul. Pentru a avea o experință unică avem nevoie de un mediu potrivit pentru a asculta muzică în mod activ, astfel încât să ne deconectăm de zgomotul exterior.
La Cluj-Napoca, pasionații de muzică pot trăi o experiență imersivă la MuFA, o Hi-Fi music listening room.
„M-am gândit că ar fi frumos să existe un spațiu de audiție cu un echipament de sunet performant și cu o atmosferă care să te deconecteze de zgomotul exterior. Nu mi-am dorit să fie un bar, ci să fie un spațiu în care să ai feeling-ul că mergi la un prieten acasă și asculți muzică”, a declarat pentru ziarulclujeanului.ro, Horea Chira, cofondatorul MuFA Room.

Horea Chira este din Negrești-Oaș, județul Satu Mare și din 2007 a venit la Cluj-Napoca. Între anii 2020 – 2021 a început să lucreze la proiectul MuFA Room alături de un prieten de-ai lui. În 2023 a fost deschis pentru public spațiul de audiții din Cluj-Napoca.
„Cred că 90% din tot ce am creat a fost făcut de noi cu ajutorul unor prieteni apropiați. A pornit dintr-o nevoie. Investeam acasă în pasiunea mea pentru echipamentele Hi-Fi și nu mă puteam bucura de ele corespunzător. Am creat un mediu potrivit prin care oamenii pot face activitatea intenționată de a asculta muzică și prin care se pot conecta cu artistul pe care vor să îl asculte.
Spațiul MuFA este izolat fonic cu tratament acustic și cu un sistem de sunet Hi-Fi. Acesta din urmă este și handmade din Tasmania. E un brand boutique și se numește Pitt & Giblin. Sunt doi tineri foarte pasionați de zona de muzică, acustică, audio și fac la comandă echipamente audio. Cred că suntem primii din România care au adus un astfel de echipament în țară”, a povestit Horea.

Conceptul MuFA
Horea ne-a explicat de unde a pornit conceptul MuFA și a precizat că își dorește ca oamenii să aibă parte de o experiență imersivă atunci când ascultă muzică în spațiul de audiții.
„Am făcut un research și am văzut ce se întâmplă în restul Europei, în America și în Asia. Astfel de spații se numesc Hi-Fi listening baruri, iar întreg conceptul a pornit din Japonia. Spațiile se numesc jazz kissa și s-au dezvoltat după Al Doilea Război Mondial. După război oamenii au rămas cu foarte puține și era greu să ajungă muzica la ei. Oamenii nu își permiteau să își achiziționeze muzică și atunci au fost create astfel de spații private. Erau spații intime cu o colecție de vinyluri și oamenii mergeau acolo să aibă contact cu muzica. Mergeai cu scopul de a asculta muzică. Eu nu mi-am dorit chiar ideea de bar, ci mai mult un spațiu în care să asculți activ muzică. Îmi doresc ca la MuFA oamenii să aibă parte de o experiență imersivă”, a precizat Horea.
Evenimente și artiști
Paul Tihan, Andra Andriucă, Mihail, Radu Almășan, Mădălina Pavăl, trupa E.M.I.L. sau Vlad Flueraru sunt artiști care au fost prezenți la MuFA și care au vorbit despre muzica lor.
„Ne-am gândit că ar fi foarte frumos să asculți muzica preferată, iar artistul să fie prezent. Să descoperi povestea lui din spate, cum a creat un album, prin ce a trecut, care a fost inspirația. Artiștii trec prin foarte multe emoții atunci când creează un album. Vrem să aducem artistul aproape de oameni într-un cadru intim în care să se simtă safe. Pentru artiști nu e foarte ușor să se deschidă în fața publicului și e frumos să creezi un context în care să se simtă safe”, a mai povestit Horea.
De asemenea, se mai organizează evenimente cu audiții de album și evenimente în care sunt invitați DJ sau curatori de muzică.
„Am început un concept de eveniment cu audiții de album. Se întâmplă în fiecare zi de luni, de la ora 19:00, alături de un prieten drag Tudor Pop, basistul trupei Speak Floyd, un mare pasionat de muzică. Alegem câteva albume și le prezentăm către public. Se ascultă albumul întreg, se povestește despre el, despre artist. Totodată, mai avem un concept de evenimente în care invităm un DJ sau un curator de muzică care face o selecție muzicală și creează o poveste în stilul lui”, a explicat Horea.
Cum poți rezerva o sesiune de audiții?
Rezervările pentru sesiunile de audiții pot fi individuale sau de grup (4 persoane. Se poate suplimenta).
O sesiune de audiții de 2 ore are prețul de 200 de lei, iar pentru 3 ore are prețul de 300 de lei.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile