Sărbătoarea de Crăciun este una dintre perioadele noastre preferate din an. Colindele, bradul împodobit și mesele bogate nu au lipsit niciodată.
În satele tradiționale din județul Cluj, nu exista o gospodărie care să nu se pregătească din timp de venirea Crăciunului. Fiecare lucru era pus la punct, atât în ogradă, cât și în casă.
Curățenia și împodobirea casei erau făcute de către femeile și fetele mari din sat, deobicei cele de măritat. Curățenia nu era una obișnuită, ci era una specială.
Colindele ce se cântau în acele zile arătau tradițiile satului de Crăciun, iar una dintre cele mai cunoscute povestea despre rolul măturei în „alungarea răului” din casă.
„Sculați și slugile / Să măture curțile / Cu mătură de mătasă / Să iasă răul din casă”.
Rolul ritualic al măturii este vizibil în colindă, în sens propriu și figurat, acela de a scoate răul din gospodărie.
De asemenea, erau alte colinde în care era lăudată hărnicia fetei gazdei: „Asta-i fata cea frumoasă / Mândru și-o gătat prin casă…”. Fata gazdei era lăudată, făcându-se legătura între pregătirile de iarnă, obiceiurile de logodnă și căsătorie, care erau tipice acelei perioade. Acestea erau momentele în care tinerii se întâlneau la colindat și socializau.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile