Județul Cluj, cunoscut pentru peisajele sale pitorești și diversitatea naturală, oferă oamenilor o mulțime de locuri încântătoare în mijlocul naturii. Fie că ești pasionat de drumeții montane, de explorarea pădurilor sau de descoperirea unor locuri mai puțin cunoscute, Clujul te surprinde mereu cu colțuri de natură deosebite.
Tinovul La Poduri, un colț de paradis
Se află în mijlocul naturii și este un loc spectaculos care îți oferă peisaje de poveste și liniște deplină.

Tinovul la Poduri se află în comuna Valea Ierii, iar din Cluj-Napoca se poate ajunge în aproximativ 1 oră și 30 de minute cu mașina.
Restaurare Tinovul La Poduri
Zona umedă La Poduri a fost restaurată de cei din cadrul Nwpeat Project.

Potrivit reprezentanților Nwpeat Project, în cadrul Tinovului La Poduri a fost creată o potecă tematică menită să stimuleze practicarea unui turism sustenabil.
„Creionarea traseului acesteia a fost realizată printr-o acțiune de cartare participativă, în cadrul unei cercetări exploratorii, organizată în 2 iunie 2023, cu prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Turbăriilor. Validarea propriu-zisă a potecii tematice a ținut ulterior cont în teren de ajustarea traseului în funcție de gradul de accesibilitate și eventualele intervenții asupra fondului forestier pre-existent. Pentru a evita trasarea prin pădure a unor segmente liniare, care ar fi dus la posibile tăieri neprogramate, s-a validat o traiectorie mai prietenoasă, minim invazivă pe aliniamentele unor culoare/poienițe mai deschise. Datorită existenței unor suprafețe continue fără exces de umiditate, traseul potecii a fost marcat cu indicatoare de orientare, realizate din materiale sustenabile”, au transmis reprezentații proiectului.
Ce este Nwpeat Project
Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai (Promotor de proiect), în parteneriat cu Norwegian Institute for Nature Research (Partener 1), a derulat, în intervalul 16 decembrie 2021 – 30 aprilie 2024, proiectul „Restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest” (NWPEAT).
Proiectul a fost finanțat printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, Programul RO-Mediu „Mediu, Adaptare la Schimbările Climatice și Ecosisteme”, Apelul de propuneri Restaurarea zonelor umede și turbăriilor, al cărui Operator de Program este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
„Răspunzând obiectivului Programului RO-Mediu, proiectul ‘Restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest’ (NWPEAT) contribuie la îmbunătățirea stării ecosistemelor și reducerea efectelor presiunii antropice asupra acestora. Obiectivul general al proiectului NWPEAT îl constituie restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest”, potrivit reprezentanților proiectului.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile