Rețetă specială pentru sărbătorile de iarnă: Cozonac cu nucă, lămâie și portocală.
Pe masa de sărbători, cozonacul ocupă un loc special. El simbolizează prosperitatea, generozitatea și dragostea, fiind împărțit cu cei dragi sau oferit drept cadou.
Cozonac cu nucă, lămâie și portocală
Ingrediente
- 700 g făină (cernută)
- 200 ml lapte
- 300 g zahăr
- 100 ml ulei
- 50 g unt (pentru uns tava)
- 5 ouă
- 3 gălbenușuri
- sare cât se poate apuca între degete
- un cub de drojdie proaspată
- esențe (esență de rom, de vanilie)
- 100 g nucă
- coaja rasă de lămâie+ portocală
Mod de preparare
Drojdia se face astfel: se pune peste puțin lapte îndulcit (nu fierbinte) și se lasă să crească. Se adaugă câteva linguri de făină, potrivit sfatulparintilor.ro.
Ouăle se bat cu grijă și se mixează bine, până când devin spumoase. Se adaugă câte puțin zahărul, sarea și esențele.
Se pune făina într-un vas mare, se face loc în mijloc și se pune pe rând drojdia care între timp a crescut, ouăle bătute spumă, coaja rasă de la lămâie și portocală și restul de lapte.
Se frământă până se încorporează toată făina și se pune apoi puțin câte puțin uleiul și se continuă a se frământa până ce aluatul începe să crească.
Se lasă la crescut aluatul aproximativ o oră, după care se împarte în părți egale și se pune la tavă (cine dorește poate pune în mijloc umplutură de miez de nucă, cacao frecat cu albuș, rahat, stafide), se mai lasă la crescut și în tavă aproximativ jumătate de oră, se ung cu ou pe deasupra, după care se dau la cuptor pentru a se coace, la 170 de grade, timp de o oră și 10 minute.
Se scot din tavă după ce se coc și se pune deasupra mac, zahăr, nucă de cocos.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile