VEZI PROGRAMUL Tîrgului de Crăciun din Piața Unirii

Acum 35 de ani s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Turul Revoluției din 1989, la Cluj-Napoca

Foto: Salvați Memoria Revoluției

35 de ani de la Revoluție. Un tur ghidat al evenimentelor din decembrie 1989 va avea loc la Cluj-Napoca. 

Trei organizații se unesc și organizează un tur ghidat pentru a spune povestea evenimentelor din decembrie 1989. 

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 13:00. Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac până în 20 decembrie, AICI. 

„Prezentăm istorii inedite cercetate în ultimii ani de istoricii specializați sau documentate de echipa noastră, trecând prin locurile unde libertatea a fost câștigată cu sânge și curaj. Traseul cuprinde punctele importante ale epocii: casa conspirativă a Securităţii, Judeţeana Partidului Comunist, Piaţa Mihai Viteazul şi centrul oraşului. Fiecare popas aduce informații mai puțin cunoscute, care nu se găsesc pe wikipedia, despre zilele ce au marcat ireversibil viața noastră obișnuită și istoria României”, au transmis reprezentații celor trei organizații. 

Revoluția din decembrie 1989 la Cluj-Napoca

Revoluția din 1989 de la Cluj-Napoca a început după revoluția de la Timișoara. Cluj-Napoca este un punct important al Revoluției, în ordinea reprimării mulţimilor, a tragerii, rănirii, împuşcării mortale şi a înregistrărilor primelor victime, potrivit enciclopediaromaniei.ro. 

Revoluția a început în Piața Păcii (actuala Piață Lucian Blaga), pe străzile Napoca, Universității și Eroilor. În Piața Păcii au fost împușcați mortal 12 oameni. 

Muncitorii combinatelor de platforma industrială a Gării s-au alăturat manifestanților din Piața Păcii. În fața hotelului Continental s-a tras atunci asupra lor. De asemenea, s-au tras gloanțe în diferite puncte ale orașului, la hotel Astoria, în Piața Mihai Viteazul, la Fabrica de Bere, în Piața Gării și în cartierul Mărăști. 

Revoluția a continuat în noapte de joi spre vineri, se auzeau focuri de armă care încercau să oprească manifestanții. Morții au fost luați de pe străzi, la fel cum s-a întâmplat și în cazul Timișoarei când corpurile celor căzuți au fost arse, iar despre dispăruți trebuia să se spună ar fi fugit din țară. 

În 22 decembrie, manifestanții s-au adunat la Cluj și au scandat „Libertate sau moarte”! sau „Ceaușescu-jos”!