Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) organizează, sâmbătă, 8 februarie 2025, a 179-a ediție lunară a Marșului Bicicliștilor Clujeni (MBC179), cu plecare la ora 10:00 din Piața Unirii.
Sunt bineveniți orice locuitori ai zonei metropolitane clujene care au bicicletă în bună stare tehnică și echipată conform legislației rutiere. Participanții sub 16 ani trebuie să poarte cască, așa cum prevede actuala legislație.
Desfășurarea evenimentului
Durata estimată a parcurgerii este de circa o oră și trei sferturi, iar traseul este un circuit în zona centrală și prin cartierele Plopilor și Grigorescu, cu lungime de 15,5 km.
Traseul planificat este: Piața Unirii – str. Memorandumului – Cl.Moților – bd.G.Coșbuc – Pc.Central S.Barnuțiu – str.Emil Isac – str.G.Barițiu – str. Horea – str. Gen.Dragalina – Bd.1 Decembrie 1918 – str.G.Muzicescu -Bd.1 Decembrie 1918 – pasarela – Parcul Rozelor – pista mal Someș – str.Pandurilor – str.Plopilor – str.Sunătoarei – str. Oțetului – str. Salcâmului – Splaiul Independenței – str.Uzinei Electrice – str. Oțetului – Cl.Moților – str.Clinicilor – p-ta L.Blaga – str.Napoca – p-ta Unirii – str. I.Maniu – p-ta A.Iancu – str. I.C.Brătianu – str. Universității – str. M.Kogălniceanu – str.Baba Novac – str. I.C.Brătianu – p-ta A.Iancu – p-ta Baba Novac – str. A.Iancu – str. Universitătii – p-ta Unirii.
Despre Marșul Bicicliștilor Clujeni
„Marșul Bicicliștilor Clujeni este o ocazie de întâlnire, cunoaștere reciprocă și pedalare în comun a bicicliștilor, de încurajare a începerii sau reinceperii pedalatului în oraș pentru cei ce se simt în nesiguranță în traficul actual, de schimb de opinii și impresii, de aflare de informații practice, de găsire de parteneri de excursii velo etc. Aceste ediții de iarnă își propun și să arate participanților și terților că sezonul hivernal nu este în principiu o piedică pentru utilizarea bicicletei că mijloc cotidian de deplasare în oraș”, au transmis organizatorii.
Potrivit organizatorilor, este și o ocazie de a vedea noi rute / trasee velo prin oraș care sunt favorabile bicicliștilor sau căi de a evita segmente problematice prin lipsa infrastructurii velo și condiții de trafic motorizat intens, de a primi sfaturi practice privind deplasarea velo în oraș, explicații privind legislația rutieră, de a afla despre proiecte de amenajări sau politici publice ale autorităților și perspective de evoluție a infrastructurii de interes biciclistic în Cluj-Napoca și în zona metropolitană, despre activitățile asociațiilor de bicicliști și alte asemenea.
Lipsa infrastructurii pentru biciclete la Cluj
Organizatorii au anunțat că ediția actuală are și componentă militantă.
Potrivit acestora, este o ocazie de a reaminti autorităților locale nevoia promovării utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport în oraș, componentă esențială a mobilității urbane durabile și alternativă viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun și deplasarea pietonală.
„Mai concret, participanții își exprimă din nou îngrijorarea față de lipsa sau inadecvarea dezbaterilor publice a planurilor de noi infrastructuri de biciclete și față de calitatea redusă a majorității pistelor de biciclete mai vechi și mai noi, existând uneori deficiențe calitative grave la noile piste sau rastele și menținându-se nerezolvate unele probleme la pistele vechi, de la lățimea insuficientă la lipsa de continuitate, de la marcaje și indicatoare rutiere lipsă, la cele neclare sau greșit amplasate, ce pun în pericol bicicliștii și alti participanți la traficul rutier.
De exemplu, în continuare sunt nerezolvate deficiențele semnalate la noile piste pentru biciclete de pe malurile Someșului amonte de podul Horea, pe unde trece și această ediție a Marșului, nu este semnalizată corect pista din Parcul Central, în schimb iar se preconizează noi piste adiacente unor artere pe care se preconizeaza o creștere puternică a traficului auto cum e proiectul de lațire a Drumului Sf.Ion”, au transmis organizatorii.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile