Cititul este o fereastră deschisă către lumi noi. Cărțile nu sunt doar surse de informație, ci și de conexiune emoțională, oferind copiilor posibilitatea de a înțelege mai bine lumea din jurul lor și de a-și construi încrederea în propriile abilități. Încurajarea cititului este nu doar un dar pentru prezent, ci și o investiție esențială pentru viitorul lor.
Clujeanul Victor Miron a reușit să îi facă pe copii să iubească cititul prin intermediul BookTruck – Cărțile pe roți, un proiect susținut de Asociația Cărțile pe Față. Cu BookTruck a ajuns în peste 50 de sate din țară, iar peste 30 dintre acestea au fost din județul Cluj.
Lectura pe roți
Victor Miron, inițiatorul BookTruck și fondatorul Asociației Cărțile pe Față, ne-a povestit de unde a pornit ideea unei biblioteci mobile.

„Biblioteca mobilă BookTruck e un proiect la care visăm încă din 2014. În occident astfel de biblioteci mobile funcționează de zeci de ani, chiar cu frecvență săptămânală. Am înțeles cât e de utilă o astfel de bibliotecă mobilă când în pandemie am stat la părinți la țară. După ce mi-am terminat de citit cărțile pe care le aveam acolo am început să mă interesez dacă există o bibliotecă în sat sau măcar în comună. Am aflat repede că teoretic există dar practic nu funcționează. Și în același timp prin sat treaceau dubițe magazine ambulante cu megafon de la care se auzea ‘Pâine avem, haideți la pâine’. Atunci mi-am spus că e musai să facem și noi a dubiță bibliotecă și chiar să ne punem și noi megafon și să spunem ‘Cărți avem, haideți la cărți!’ În vara lui 2021 am reușit să inaugurăm prima bibliotecă mobilă, iar în 2023 pe a doua”, a povestit Victor Miron, pentru ziarulclujeanului.ro.
Cărți pentru copiii din peste 30 de sate clujene
Biblioteca mobilă viu colorată a ajuns în peste 50 de sate din România, iar dintre acestea peste 30 au fost din județul Cluj.
„Suntem concentrați pe județul Cluj pentru că aici reușim să mergem recurent. Cel mai mare impact îl avem în satele unde reușim să mergem lunar și astfel copii pot constant să împrumute alte și alte cărți. Petrecem câte o zi în curtea școlilor și copii își pot alege din cele peste 1000 de cărți din BookTruck. Printre școlile de la sat la care ajungem constant sunt Nireș, Vultureni, Așchileu, Borșa, Cășeiu, Rugășești, Aluniș, Mintiu Gherlii. Acestea sunt sate adoptate de câte o companie care ne-a oferit o sponsorizare și unde ne însoțesc ca voluntari și angajații companiilor. Atmosfera este una plină de bookurie întotdeauna deoarece dubița noastră e viu colorată, avem cărți faine, plus un aparat de făcut baloane de săpun”, a explicat Victor.
El ne-a povestit că majoritatea copiilor de până în clasa a 4-a preferă mai mult cărți pe anumite teme, cu dinozauri, cu prințese sau cu animale, iar cei mai mari au început să își formeze gusturi și cele mai cerute cărți de ei au fost Harry Potter și Micul Prinț.

Victor a explicat că cititul are foarte multe beneficii, de la stimularea creativității, la îmbogățirea vocabularului și la dezvoltarea empatiei. Alături de echipa sa își ghidează activitatea pe ideea că un copil care citește va deveni un adult care gândește. Pentru a înțelege mai bine cât de important este cititul, ne-a sfătuit să ascultăm ce a explicat Andrei Miu, într-un discurs de la TEDxZorilor.
O poveste din călătoriile BookTruck
Victor Miron ne-a spus că sunt multe povești pe care le-a adunat din toate călătoriile sale prin satele din România, iar una dintre ele s-a transformat chiar într-o poezie și o carte de copii scrisă de Ionuț Lucian Rusu și ilustrată de Ana Coroi. Se numește Dana și verișoarele la biblioteca mobilă BookTruck:
Dana, o fată cuminte
Ce avea 8 anișori,
Locuia în sat la țară
Cu părinții muncitori.
N-avea soră și nici frate,
Dar cu multe animale
De care Dănuța noastră,
Zicea că-i sunt verișoare.
Ii plăcea mult să citească
Și era foarte studioasă
Și, deși n-avea vreo carte,
Citea tot ce-avea prin casă.
Nu scăpa nici o factură
Instrucțiuni de funcționare,
Etichete sau prospecte
Le citea cu voce tare.
De când cu cititul ăsta
Cât a fost de lungă vara
Panică-ntre animale
Când le citea „verișoara”
Vaca nu voia să pască
Calul se făcea că plouă,
Porcii toți voiau sa zboare
Găina nu făcea ouă.
Vițelușul cel cuminte
Odinioară zâmbăreț,
Se-ntrista s-audă iară
Ce scrie pe pufuleți.
Gâștele, dansau odată,
Acum pline de emoții
Când venea Dănuța noastră
Cu reviste cu promoții.
Țuțu, cățelușul casei
Evada la o vecină
Când Dănuța îi citea
Prospectu la aspirină.
Dana era acum tristă
Și citea doar singurică
Stând cu ea, că nu aude,
Doar o singură furnică.
Însă, într-o zi la școală,
Ce surpriză minunată!
Vede-n curte o mașină
Frumoasă și colorată.
Dana, cu restul din clasă,
Intră-n ea și ce mirare!
Toate cărțile din lume
Sunt pe rafturi și-n sertare.
Booktruck, ce minunăție,
Biblioteca de pe roți
Plină e de cărți frumoase
Să ajungă pentru toți.
Dana își ia cărți în brațe
Toate-i par așa drăguțe,
N-ar putea fi ca furnica
S-aibă mai multe mânuțe?
De atunci, Dana în curte
Citește cu încântare
Și în jurul ei, atente
Plin este de „verișoare.”
Văcuța e fericită
Și face lapte mai dulce
Câinele nu evadează,
Ba mai mult, pe alții aduce.
Gâștele dansează iară,
Fericită e găina,
Iar calu nici nu mai știe
Ce conține aspirina.
Impactul BookTruck asupra copiilor
Copiii se bucură atunci când biblioteca mobilă ajunge din nou în satul lor. Un mesaj primit recent de Victor de la unul dintre copiii care împrumută cărți de la BookTruck arată importanța acestui proiect.
Mesajul primit: „Vă mulțumesc pentru cărțile și atmosfera făcută de echipa BookTruck! De când veniți la noi în școală am început să citesc extrem de mult, înainte neglijam cititul și credeam că este o pierdere de timp și nu te învață absolut nimic, dar acum cred altceva, îmi place din ce în ce mai mult și citesc tot ce prind, orice carte; de când ați venit am citit până la aproape 20 de cărți toate până la 300-500 de pagini. Vreau să vă mulțumesc încă o dată pentru că veniți la Școala Gimnazială Rugășești! Vă aștept cât mai des sau cel puțin până termin clasa a 8-a!”.

Cărți pentru copii și adolescenți
L-am rugat pe Victor să ne ofere câteva recomandări de cărți pentru copii și adolescenți și a precizat că îi plac în mod deosebit „Minunea” de RJ Palacio, „Micul Prinț”, „Cum am devenit vrăjitor” de Alexandru Stermin, „Bibliotecara de la Auschwitz” de Antonio G Iturbe, volumele de poezii de Carmen Tiderle.
Surprize pentru viitor
„Visul nostru e să trăim într-o societate în care oamenii citesc măcar două cărți pe lună. Pe termen mai mediu ne dorim să dezvoltăm proiectul bibliotecilor mobile și să facem măcar 5 dubițe biblioteci, cu ele am putea să servim lunar toate cele 75 de comune din județ. Motiv pentru care îi invit pe cititori să ni se alăture în a face acest vis realitate și, dacă vor, să vină cu noi prin sate să le citească povești copiilor. Cred că avea dreptate Carl Sagan când spunea că: Cel mai mare bine pe care adulții pot să-l facă, urmașilor lor și societății, este să le citească copiilor“, a mai precizat Victor.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile