Pe 6 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza.
Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Isus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul.
În ajunul și în ziua de Bobotează, la rugăciunile preoților se sfințește agheasma cea mare.
Tradiții și obiceiuri
La Bobotează se sfințesc toate apele, iar preotul merge la o apă unde va arunca crucea. Unii bărbați se aruncă în apă pentru a o aduce înapoi, iar cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul, scrie crestinortodox.ro.
În această zi nu se spală rufe.
În unele regiuni are loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin urdarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.
În noaptea de Bobotează, tinerele fete își visează ursitul. Ele își leagă de inelar un fir roșu de mătase și o bucățică de busuioc. Busuiocul se pune și sub pernă. De asemenea, fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an.
Pe 7 ianuarie creștinii sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Un obicei în această zi poartă numele de Udatul Ionilor. El are loc în Transilvania și Bucovina. În Bucovina, la porțile tuturor celor care poartă numele de Ioan sau derivate se pune un brad împodobit, iar acesta dă o petrecere cu lăutari. De asemenea, în Transilvania cei care poartă numele de Ioan sunt purtați prin sat până la râu unde sunt botezați.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile