Zeci de licee și colegii din Cluj-Napoca își prezintă ofertele educaționale în cadrul Târgului Ofertelor Educaționale, un eveniment dedicat elevilor de clasa a VIII-a care se pregătesc să facă un pas important în parcursul lor educațional.
Evenimentul are loc pe parcursul zilei de joi, 17 aprilie, la Cluj-Napoca și adună peste 50 de licee și colegii în același loc.

„Pe parcursul zilei sunt așteptați peste 5.000 de elevi. Ei au fost programați pe cicluri orare pentru a putea să aibă spațiu suficient la târg. Sunt prezente peste 50 de licee de stat și particulare la târg, teoretice, vocaționale, tehnologice, astfel încât toată gama de specializări și calificări este la îndemâna copiilor”, a declarat pentru ziarulclujeanului.ro, Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj.
Târgul, organizat într-un spațiu deschis și prietenos, este locul unde curiozitatea, emoțiile și entuziasmul s-au împletit cu discuții sincere între elevii mai mari, profesorii implicați și viitorii liceeni.
„Este o nouă ediție. Este dedicat elevilor din clasa a VIII-a. Am fost la Câmpia Turzii, la Turda, la Gherla și Dej. Astăzi (17 aprilie n.red.) ne aflăm la Cluj-Napoca. Elevii pot descoperi toate detaliile despre liceele la care vor să meargă.
Este foarte important ca elevii să fie atenți la toate informațiile. Cred că cel mai important este totuși să ia contact direct cu elevii și profesorii din liceele clujene. Foarte multe licee derulează proiecte cu finanțare europeană și elevii au oportunitatea să călătorească în afara țării. De exemplu, liceele tehnologice au proiecte europene pentru derularea stagiilor de practică în alte țări. E o experiență care-i ajută să se dezvolte personal și profesional. Este un eveniment important pentru elevi”, a mai declarat Marinela Marc, la deschiderea evenimentului.

Standurile colorate, proiectele creative și atmosfera generală transformă evenimentul într-o experiență utilă și plăcută pentru toți participanții.
„Mă bucur că acest eveniment este organizat în fiecare an. Este un eveniment oportun pentru elevi. Eu mi-aș fi dorit să profit de un astfel de eveniment atunci când eram în clasa a VIII-a. Copiii din județul Cluj își pot alege mai ușor un liceu. Este important ca acest eveniment să fie organizat în fiecare an, pentru că până la urmă cea mai bună investiție este cea în educație. Județul Cluj este pe acest drum datorită muncii din învățământul clujean. Elevii au parte de o pregătire foarte bună și avem cele mai bune rezultate școlare”, a declarat Radu Rațiu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.
„Unde merg la liceu?”
„Unde merg la liceu?” este întrebarea pe care și-o pune orice elev de clasa a VIII-a.
Plimbându-ne printre standuri, am putut observa efortul cu care fiecare liceu și-a prezentat identitatea: de la postere și pliante, până la experimente științifice și prezentări artistice. Elevii de la standuri sunt bine pregătiți și dornici să vorbească despre experiențele lor – despre materiile preferate, activitățile extracurriculare sau viața de zi cu zi în liceu.

Liceele prezente la eveniment acoperă mai multe ramuri academice, începând de la instituții teoretice și practice, până la școli de artă și licee cu orientare creștină.
„E foarte bine că se organizează astfel de evenimente, pentru că e mai ușor pentru elevi să facă alegerea potrivită.
Pentru anul școlar viitor am pregătit pentru elevi două clase de matematică-informatică, una de engleză intensiv și alta de informatică intensiv. De asemenea, am pregătit 2 clase de științe și o clasă de filologie. Este important pentru elevi să știe că pot participa și la activități extrașcolare. Liceul nostru organizează Clubul Foto, Clubul de Robotică. De asemenea, elevii pot participa și la Zilele Bălcescu, Crăciun multicultural, Târg de Crăciun, strângere de fonduri pentru diverse cauze. Totodată, mergem și în excursii în țară sau în afara ei. Cu echipa de robotică mergem la competiții”, a declarat pentru ziarulclujeanului.ro, un reprezentant din partea Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”.
Elevii de clasa a VIII-a pot alege și licee cu specializări precum coafor-stilist, pedichiură sau manichiură, dobândind astfel competențe practice care îi pot ajuta să intre rapid pe piața muncii.

„Avem clase profesionale și de liceu. Clasele de liceu sunt 4: 2 de protecția mediului, 1 de chimie industrială și 1 de coafor-stilist. Cele de profesională sunt pe partea de chimie industrială și chimie anorganică și cea care se ocupă de industria de medicamente. De asemenea, avem și specialitatea de pedichiură și manichiură, frizerie”, a declarat pentru ziarulclujeanului.ro, un reprezentant din partea Colegiului Tehnic „Ana Aslan”.

„Ne bucurăm că elevii au venit într-un număr atât de mare și că sunt curioși de tot ceea ce se întâmplă la eveniment. Cred că evenimentul e benefic pentru ei.
Anul viitor oferim 3 clase: una de matematică-informatică cu intensiv informatică, una de științe sociale și una de filologie cu intensiv italiană. Noi încercăm cât putem de mult să mergem cu elevii în alte țări. De exemplu, în săptămâna verde elevii de la filologie au mers în Italia și așa au avut ocazia acolo să practice limba. Oferim așadar copiilor experiențe diverse. Liceul este și centru de pregătire Cambridge”, a explicat pentru ziarulclujeanului.ro, un reprezentant din partea Colegiului Național „George Barițiu”.
De asemenea, la târg sunt prezente și licee cu profil pedagogic, care îi atrag pe cei pasionați de lucrul cu copiii și interesați de o carieră în domeniul educației, prezentând atât activități creative, cât și informații despre practica pedagogică și oportunitățile de viitor în învățământ.
„Oamenii sunt entuziasmați, evenimentul este o ocazie bună pentru elevii de clasa a VIII-a să vadă cum e, de fapt, viața de liceu – nu doar din broșuri sau de pe internet, ci direct de la noi, elevii.
Elevii de clasa a VIII-a trebuie să știe că oferim clase de învățător – educator, de educator – puericultor și de științe ale naturii. E o atmosferă super faină la eveniment și elevii trebuie să știe că le oferim și activități extrașcolare, precum proiecte Erasmus. Avem și revista școlii care anul trecut a câștigat locul doi național, avem echipe de sport (fotbal, handbal, volei, dans). În cadrul liceului elevii pot face parte și dintr-o echipă de teatru, de cor”, a explicat pentru ziarulclujeanului.ro, un reprezentant al Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”.


Printre liceele prezente la Târgul Ofertelor Educaționale de la Cluj-Napoca se regăsesc și: Liceul Teoretic „Bathory István”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai„, Liceu cu Program Sportiv, Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, Liceul Tehnic „Raluca Ripan”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” sau Liceul Teologic Reformat.


Târgul Ofertelor Educaționale organizat la Cluj-Napoca este un eveniment esențial pentru orientarea școlară a elevilor de gimnaziu.

Prin contactul direct cu liceele, viitorii absolvenți de clasa a VIII-a au șansa să își contureze mai bine alegerile, să afle detalii practice despre fiecare profil și, cel mai important, să simtă că nu sunt singuri în acest proces.

Indiferent dacă visează la un liceu teoretic, tehnic, vocațional sau pedagogic, fiecare elev pleacă de la târg cu informații valoroase și cu un pas mai aproape de viitorul pe care și-l dorește.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile