Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în oraș

Turul celor mai frumoase case și palate din Cluj! TOP 5 clădiri de care trebuie să știi

Foto: clujtourism.ro

Clujul este plin de case și palate foarte frumoase. Unele dintre ele sunt adevărate bijuterii arhitecturale. 

În fiecare zi treci pe lângă ele, dar nu le cunoști istoria. 

Top 5 clădiri din Cluj pe care să le vizitezi

Casa Heltai

Mai este numită și Casa Bocskai deoarece aici s-a născut Ștefan Bocskai, principe al Transilvaniei.

Pe peretele stâng după ce se intră pe poartă se află plăci comemorative ce amintesc de aceste evenimente, iar într-una din sălile clădirii, se regăseşte blazonul principelui sculptat în 1606 ce este înconjurat de stemele Transilvaniei şi Ungariei.

Foto: clujtourism.ro

La mijlocul secolului al XVI-lea Heltai Gaspar a creat aici prima tipografie din Cluj și una dintre cele mai mari din Transilvania. Acesta era un predicator lutheran, sas la origine, stabilindu-se de la Sibiu la Cluj. Odată cu venirea sa la Cluj putem vorbi de începutul reformei religioase în acest oraș. Heltai era un adevărat cărturar al Renașterii, fiind  traducător, teolog, editor, tipograf. Totodată acesta a construit prima fabrică de bere din urbe, potrivit clujtourism.ro. 

Clădirea a aparţinut mai apoi conţilor Teleki și Bethlen, între 1870-1890 a funcţionat ca şi clădire a oficului poştal, în prezent fiind rectoratul Universităţii Sapientia. 

Casa Învățătorului Cluj

Este situată în Piața Ștefan cel Mare. A fost ridicată între 1902 – 1903. La început a fost cămin pentru elevii care frecventau şcoala de învăţători sau pentru copiii cadrelor didactice ce îşi desăvârşeau studiile în Cluj.

Foto: clujtourism.ro

În timpul primului război mondial clădirea a fost folosită ca şi spital militar, iar după cel de-al II-lea război mondial a fost folosită de Facultatea de Ştiinţe Economice, după care în clădire și-a desfășurat activitatea  Inspectoratul Școlar Județean. În prezent, în această clădire își au sediul mai multe firme private.

Casa Wass Cluj

Clădirea a aparținut conţilor Wass, de altfel pe fațada casei se vede blazonul familiei Wass – un cap de bour cu botul străpuns de o săgeată. Familia Wass a fost una dintre cele mai vechi familii din Transilvania.

Foto: clujtourism.ro

Ultima descendentă a acestei familii  a fost Otilia Wass care, fiind pasionată de literatură, organiza aici saloane literare, clădirea lasând-o prin testament Asociației Muzeului Ardelean.

Palatul Babos 

Este unul dintre cele mai reprezentative clădiri ale Clujului de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Palatul a fost construit în forma literei V și aparține, împreună cu palatele Elian, Berde și Szeki, complexului arhitectural ce încadrează podul Horea. 

A fost proiectat de arhitectul clujean Pákey Lajos și poartă numele primului proprietar-Babos Sandor. 

Foto: clujtourism.ro

Palatul este o clădire monumentală ce îmbină elemente de arhitectură ecletică aparținând stilului neo-gotic și art-nouveau. Palatul a avut rol de clădire comercială, la parter funcționând diverse magazine. La etaj, până în anul 1944, se afla Breasla Artelor Fine, aflată sub patronajul Bisericii Reformate, arată sursa citată. 

Palatul Elian Cluj

Viktor Elian a fost unul din negustorii importanţi de vinuri ai Clujului. În anul 1891 decide să ridice un palat, această clădire fiind cunoscută astăzi sub numele de Palatul Elian.

Foto: clujtourism.ro

Clădirea, aflată pe strada Horea, străjuieşte unul din malurile Someşului şi prezintă o îmbinare de elemente caracteristice stilurilor renascentist şi baroc.