Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în oraș

S-a trezit cu el în casă. Un clujean a povestit ce a pățit când stătea liniștit în living. „Nu l-am mai găsit nicăieri”

Foto: pixabay.com

Un locuitor din Cluj-Napoca a povestit ce a pățit în apartament într-o zi liniștită. 

Clujeanul a povestit pe Reddit că în weekend stătea liniștit în living, iar un liliac i-a intrat în casă. Acesta a precizat că s-a panicat, a mers în altă cameră și a închis ușa, iar după câteva minute nu a mai găsit liliacul. 

„Salutare, m-am trezit cu un liliac în casă. Stăteam liniștit în living, când văd că zboară dintr-o dată prin cameră. Panicat, am mers în altă cameră și am închis ușa, iar după câteva minute nu l-am mai găsit nicăieri. Am citit niște articole pe internet și am mai văzut alte persoane care ziceau că e posibil să-și fi făcut cuib în instalația de la aerul condiționat. L-am pornit, dar nu s-a întâmplat nimic”, a povestit cetățeanul din Cluj. 

„Nu e de joacă”

Reacțiile altor clujeni au apărut rapid. Internauții l-au sfătuit pe locatar și i-au spus ce ar trebui să facă în astfel de cazuri. 

„Sugerez în prima faza să mergi la infecțioase pentru un vaccin antirabic. Nu e de joacă, mai ales că nu știi cât timp a fost în cameră și mușcăturile de liliac pot fi foarte fine, de nu îți dai seama. Du-te cu cardul de sănătate, e gratis. În a două fază, ar fi bine să chemi pe cineva să îți serviseze aerul condiționat poate. Nu ar trebui să poată intră lilieci de afară prin el”.

„Așa a pățit o cunoștință după ce i-a intrat un liliac în dormitor pentru că a ținut fereastră deschisă. A aprins becul, a deschis iar fereastră, a zburat liliacul pe acolo și a dispărut. Toate bune și frumoase până a stins becul și a auzit din nou ceva zburând. Când aprindea becul zbura puțin și se ascundea nu știu pe unde. La un moment dat l-a găsit pe o haină care era pe spătarul unui scaun, foarte bine camuflat și nu se mișca. Cred că a durat câteva ore până a ieșit. Deci și în cazul tău cel mai probabil încă e acolo. Hodinește, va urmă o noapte grea și pentru el și pentru tine”. 

„Dacă n-ai cine știe ce dihanie complexă de aer condiționat și eventual nepornit de când lumea, nu are ce face liliacul la tine în ac. La mine afară e doar gaura prin care intră furtunul, pe țeava decondens nu încape un liliac, iar gaura din perete e exact cât să treacă chestiile prin ea, nu de n-șpe ori mai mare. Nu zic că o fi imposibil, dar e improbabil. Nu erai cu fereastra deschisă cumva? Sau ai alte aerisiri către afară, ferestre pe la baie, ceva? Pune plase la toate ferestrele; te păzesc și de țânțarii cu West Nile, care-s mai frecvenți și cu șanse mai mari să te muște decât rabia de la lilieci. 

Se prea poate să fi ieșit deja dacă a avut cale liberă spre fereastră deschisă. Sunt purtători de rabie, e adevărat și bine de conștientizat, dar în ultimele câteva zeci spre 100 de ani au cauzat vreo 2-3 decese, din care unu’ era cercetător de lilieci de meserie și mai auzisem de un american (cum altfel) care a refuzat tratamentul. Iar dacă te mușcă…cam simți. Dacă intră accidental în casă, prima lor misiune nu e să te muște oricum, sunt mai confuzi decât ești tu când dai cu ochii de ei; e mit ăla cu liliecii care papă sânge…sunt vreo trei specii aparte care fac asta, nu trăiesc la noi oricum și atacă animale în general.

Dacă încă-l mai ai în casă, și îl vezi pus pe undeva, capturează-l cu o cutie și altă chestie plată care să depășească deschiderea cutiei, e.g. o altă bucată de carton (adică varianta mai mare de prins gândacul/păianjenul cu paharul/borcanul și foaia). Îi pui cutia în cap, bagi treaba ailaltă pe sub, liliacul e acum prins în cutie și are ‘capac’ și-l duci afară. Sau cu ceva prosop gros, îl pui în jurul lui (ai grijă să nu-l storcoșești că-s fragili); și protejați de lege. Bagă și mânuși groase când faci treaba asta, ca să minimizezi riscul de mușcături/a-l atinge cu mâna goală”. 

„Am pățit-o și eu. Noroc ca stăteam în chirie și m-am mutat. Cred a intrat prin vreun colț întunecos la hibernat, se va trezi probabil cu noii chiriași peste cap, ca eu nu l-am mai găsit. În prima noapte a adormit în plafoniera de la bec, dormea profund și l-am trezit cu greu, apoi a zburat într-o altă cameră și s-a dat dispărut”. 

Ce recomandă specialiștii

Potrivit specialiștilor, dacă ți-a intrat un liliac în casă ar trebui să cauți căile de acces (în general, crăpături pe lângă aerisiri sau tâmplărie). Acoperă-le și lasă geamul deschis seara. Îl poți îndruma ușor spre ieșire dacă e în zbor (cu un ziar sau o revistă deschisă ținută în aer). 

S-ar putea să încerce să revină o zi sau două, știind că acolo și-a găsit adăpost. 

Ar trebui însă să fii atent, să eviți contactul direct cu ei, pentru că liliecii pot fi purtători de rabie, iar la orice mușcătură sau zgârietură va trebui să consulți medicul.