VEZI PROGRAMUL Tîrgului de Crăciun din Piața Unirii

Revoluția Română: 22 decembrie 1989 – ziua în care au fugit soții Ceaușescu. Desfășurarea evenimentelor

Foto: Lecția de istorie - Facebook

22 decembrie 1989 – deznodământul protestelor începute la Timișoara, continuate în orașele din țară și fuga soțiilor Ceaușescu. 

Orele dimineții din 22 decembrie 1989 au provocat reacții vii în toate colţurile Bucureştiului. Oficialităţile plănuiau adunări în fabrici, pentru a fi condamnate „actele huliganice”, scrie Mediafax.

La 07:00 – s-a anunțat că muncitorii de pe platformele industriale au pornit spre centrul orașului. 

La 08:30 – Nicolae Ceușescu, într-o ședință la sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, l-a acuzat pe generalul Vasile Milea de trădare. 

La 09:20 – fostul ministrul al Apărării a fost găsit împușcat într-un birou în aceeași clădire. La televiziune s-a transmis: „trădătorul Milea” s-a sinucis.

La 11:00 – la televizor se repeta comunicatul despre sinuciderea lui Milea, iar la radio au început să apară primele informații despre demonstranții care au ocupat centrul orașului. 

La 12:05 – soții Ceaușescu au fugit cu un elicopter de pe acoperișul Comitetului Central. După zece minute, posturile Radiodifuziunii Române au transmis primele cuvinte ale protestatarilor care au reușit să intre în studiouri. 

La 12:47 – televiziunea transmitea mira cu „Rapsodia” lui George Enescu pe fundal. După trei minute, Ion Caramitru şi Mircea Dinescu au apărut pe ecrane şi au anunțat victoria revoluţiei anticeauşiste.

La 15:00 – soții Ceușescu au fost preluați de miliție de la Centrul pentru protecția plantelor din Târgoviște și au fost arestați la sediul Miliției Județene Dâmbovița, trei ore mai târziu. De aici erau transportați la garnizoana din Târgoviște, unde au rămas până au fost judecați pe 25 decembrie, între 13:20 – 14:40. 

Soții Ceaușescu, executați în ziua de Crăciun

Soții Ceaușescu au fost condamnați la moarte și executați în ziua de Crăciun, la 14:50, în curtea unității militare. 

Pe 22 decembrie, la ora 18:20, în Piața Palatului se auzeau focuri de armă și au apărut zvonuri legate de teroriști. 

La prânz, în momentul fugii cuplului Ceaușescu, numărul morților în țară era de 126, iar 1.107 de persoane erau rănite. După 22 decembrie, numărul victimelor a crescut de șapte ori în zilele ce au urmat.

După Bucureşti (564 de persoane ucise) şi Timişoara (93 de persoane), cele mai multe victime se înregistrează la Sibiu (99 de decese), Brăila (42 de morţi), Braşov (39 de morţi) şi Constanţa (32 de morţi). Evenimentele s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi la Arad (19 morţi), Cluj-Napoca (29 de morţi), Cisnădie (doi morţi), Hunedoara (şase morţi), Târgu Mureş (şapte morţi) şi Miercurea-Ciuc (o persoană împuşcată).

Pe 22 decembrie, la ora 23:32, a fost transmisă Proclamaţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale, citită de Ion Iliescu. 

Ion Iliescu era fost membru al conducerii Partidului Comunist și apropiat al lui Ceaușescu care a pierdut în favoarea liderului comunist la începutul anilor ´80. El a rămas preşedintele Frontului Salvării Naţionale, obţinând nu mai puţin de 85,1% din voturile exprimate la primele alegeri libere, în mai 1990, în ciuda promisiunilor că FSN nu va deveni partid politic.