Un nou parking a fost inaugurat vineri, 13 decembrie 2024, pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca.
Noul parking are 7 niveluri, 310 de locuri de parcare şi 20 de staţi de încărcare pentru maşini electrice. De asemenea, clădirea are şi 3 niveluri de birouri, a câte 140 mp fiecare, iar la parter există şi un spaţiu pentru o cafenea.
Noul parking va fi deschis pentru publicul larg în aproximativ 6 luni. Totodată, în primul an de funcţionare de la deschidere nu va fi emis niciun abonament.
Tarifele pentru locurile de parcare urmează să fie anunţate, după finalizarea şi aprobarea regulamentului de funcţionare a parking-ului.
Valoarea investiţiei proiectului va ajunge la 16 milioane de euro, potrivit lui Tárkányi Márton, director Casa de Pensii a Bisericii Reformate din România (CPBRR).
„Valoarea investiţiei s-a dublat. Vom ajunge la 16 milioane de euro. În total vor fi în jur de 310 locuri de parcare. Toate vor fi publice. Estimez încă 6 luni până la deschidere. La subsol există 2 niveluri, parter, încă 3 etaje şi o terasă circulabilă. În total 7 etaje. Pe terasă vor exista locuri de parcare şi o zonă verde. La parter avem 20 de staţii de încărcare pentru maşini electrice. Există locuri de parcare pentru biciclete, trotinete şi locuri de parcare pentru persoane cu dizabilităţi. De asemenea, clădirea are şi 3 niveluri de birouri, a câte 140 mp fiecare. Birourile vor fi închiriate. Totodată, la parter va fi o cafenea.
În primul an de funcţionare nu vom emite niciun abonament. Parking-ul va fi public. În ceea ce priveşte tariful de parcare îl vom anunţa în timp util, după ce vom finaliza şi aproba regulamentul de funcţionare. Până la deschiderea parking-ului mai trebuie să fie făcută recepţia lucrărilor, Primăria va trebui să elibereze certificatul de edificare a construcţiei, apoi trebuie înregistrat la OCPI în cartea funciară şi apoi vom putea solicita autorizaţiile de funcţionare de la autorităţile competente”, a declarat Tárkányi Márton, directorul CPBRR, la inaugurarea parking-ului.
Emese Oláh, viceprimarul Clujului, prezentă la evenimentul de vineri, 13 decembrie, a declarat că noul parking este important pentru centrul municipiului.
„Ne bucurăm împreună de o realizare care are menirea de a propulsa dezvoltarea oraşului nostru. Biserica Reformată a făcut tot posibilul ca toate proprietăţile de pe acest meleag să se dezvolte. S-a gândit la dezvoltarea oraşului nostru. Este important că vom avea un nou parking în centrul Clujului”, a declarat Emese Oláh, viceprimarul Clujului.
La evenimentul de inaugurare a noului parking a fost prezent şi Kató Béla, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal.
„În ultimii ani, am fost prezent la predarea a aproape 500 de clădiri. Cele mai multe dintre acestea erau biserici, pe care am reuşit în sfârşit să le renovăm după decenii de impediment din partea dictaturii. Dar au fost şi edificii complet noi, bineînţeles în locuri în care era justificată construirea lor. Apoi au urmat şcolile şi instituţiile noastre culturale. Dar am construit şi creşe, cămine de bătrâni, grădiniţe şi alte instituţii. Predarea prezentei clădiri este diferită din toate punctele de vedere.
Cred că sunt puţine biserici în România care vor să-şi păstreze capitalul propriu în timp ce dezvoltă patrimoniul imobliar al unui oraş. Dacă cineva din Cluj-Napoca ar întreba care este beneficiul construirii unei parcări de către Biserica Reformată, răspunsul va fi evident după predarea acesteia, deoarece această facilitate va fi folosită de toată lumea, nimeni nu va fi exclus de la utilizarea ei. Banii pentru investiţie nu provin din subvenţii din Ungaria sau alte donaţii, ci din contribuţiile membrilor bisericii noastre, cei peste 500.000 de reformaţi care s-au strâns pentru a sprijini viaţa Bisericii”, a declarat Kató Béla.
Firma care a construit clădirea parking-ului este S.C. Construcţii Comerţ Ilcom S.R.L. Arhitectura clădirii a fost realizată de biroul Dico&Țigănaș.
„Mă bucur de acest proiect. Trebuie să vă mărturisesc că terminându-ne misiunea ne transformăm în clienţi. În parking nu veţi întâlni probleme cu care poate sunteţi obişnuiţi. Nu veţi putea să vă loviţi maşinile de stâlpi, pentru că nu există. Aveţi spaţiu suficient pentru manevre şi este foarte clar pe unde vor circula şi pietonii. Totul este gândit la un alt nivel”, a declarat Șerban Ţigănaș, fondator al biroului Dico&Țigănaș.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile