Un cuplu se gândește să se mute din Cluj-Napoca la Sibiu.
Potrivit tinerilor, la Cluj-Napoca prețurile chiriilor sunt mari, traficul e groaznic, nu există suficiente locuri de parcare și de asemenea, este și puțină zonă verde. Din aceste cauze, cuplul se gândește că un oraș în care s-ar muta ar fi Sibiul.
Cluj-Napoca -> Sibiu
Tinerii i-au întrebat pe oameni dacă ar fi mai ok să locuiască în Sibiu și să părăsească Cluj-Napoca.
„Salutare! Eu și iubitul meu după mulți ani recent ne-am logodit, și am început să vorbim din ce în ce mai mult despre ce va urmă. Și din discuțîi am ajuns la concluzia, că nouă nu ne place orașul în care locuim (cluj, am rămas doar pt facultate+loc de muncă). Suntem tineri. Avem 24-25 de ani, nu ne ține absolut nimic aici , cum ar fi casă, rudele, copil etc. Chiriile sunt scumpe, traficul îi groaznic, parcare 0, zona verde aproape 0, mereu agitație și oameni stresați, iar în plus iubim natură și drumețiile, iar munți înalți lângă Cluj nu prea găsești (înalți zic, pt că Apuseni și Muntele Mare nu se pune ca și înalt). Ne cam tot bate gândul ca la anul să ne mutăm în Sibiu. Zic la anul pt a avea experiență de muncă. Logodnicul ar lucra de 3-4 ani aproape până atunci eu de 2, și mă gândesc că ar fi mai ușor să ne găsim un loc de muncă decent acolo. Acum eu nu prea câștig bine și e foarte frustrant. Am salariul ca începătoare 3700 cu bonuri de masă. El câștigă mai bine, și așa ne descurcăm, dar parcă în comparație cu prețurile aceatui oraș tot nu e suficient. Și dacă ne uităm la prețuri de apartament mi se face rău, presupun că vom fi nevoiți să luăm un apartament la periferie cu 48 mp și să o plătim 20 de ani. :))) Întrebarea mea ar fi: cum e sibiul? Cum sunt periferiile, unde merită să stai? Traficul cum e, mai ales dacă nu stai în oraș, sau dacă da și în weekend vrei să pleci undeva îi greu să ieși din oraș? Viață de zi cu zi, cum ar fi pt niște tineri? Evenimentele culturale sunt, la ce preț (teatru, expoziții)? Chiriile? Posibilități de muncă (mai ales în domeniul financiar)? Mie mi se pare un oraș mult mai liniștit, are așa un vibe de oraș mic, dar care este foarte bine localizat din punctul nostru de vedere, în sensul în care ai ce face în weekend, înafara de mers în restaurant sau la cafenea sau la mall, cum e în Cluj, că în rest îi o teroare să ieși din afară orașului și să te duci după acasă. Păreri? Merită încercată?”, au întrebat tinerii, pe reddit.com.
Răspunsurile oamenilor
„Părerea mea sinceră este ca dacă vreți un oraș mai micuț și liniștit, dar cu oportunități de munca alegeți Sibiul cu cel mai mare drag și am să-ți spun și de ce prin a-ți răspunde la întrebările tale.
Sibiul ca și oraș în sine este unul simplu din punctul meu de vedere, în sensul în care nu e așa agitație precum ar fi în Cluj sau București, dar în același timp are o grămadă de lucruri pe care le poți face (în special vara când sunt non stop festivaluri)
Ca și în orice alt oraș, periferiile nu sunt cele mai grozave zone, dar în același timp, nici periculoase. Îți zic sincer, pe jos nu m-am plimbat seara chiar în perferie, dar așa 20 year old girl care stă în Sibiu de imediat 3 ani, mereu m-am simțit în singuranță să merg singură pe stradă chiar și noaptea.
Din punctul meu de vedere s-ar merita cel mai mult în cartierele Vasile Aaron, Trei Stejari, Terezian, Ștrand, Hipodrom III și zona de Mihai Viteazu. Părerea mea este că în zonele astea o să găsiți prețuri la chirii decente și apartamente ok, iar zonele sunt bune și unele dintre ele chiar destul de aproape de centru. (Prețul chiriilor este aprox 300-350 de euro pentru un ap de 2 camere, cu puțin noroc chiar și cu 3)
Ca și trafic, ca în orice alt oraș la orele de vârf e mai aglomerat, dar cu siguranță nu la fel de rău ca și în Cluj, iar pe weekend poți ieși lejer din oraș fără a va stresa de trafic.
Viața de zi cu zi bănuiesc că te referi la activități pe care le puteți face după munca, într-adevăr ca și viață de noapte Sibiul o duce cam slab, dar în rest când aveți timp aveți multe lucruri de vizitat, cum ar fii muzee, parcuri naturale frumoase, poate chiar baruri, să mergeți la teatru, expoziții, dar cum am zis și mai sus vara e plin de festivaluri.
Prețurile la teatru s-ar învârti în jur de 50 de lei, mai mult sau mai puțin, iar la expoziții cred că în jur de 20-30 de lei, la muzeul Brukenthal, din câte stiu, au fost și expoziții chiar mai ieftine.
Pe partea de job uri ce v-aș recomanda să căutați pe LinkedIn, pentru că acolo sigur o să găsiți pe domeniul financiar multe oferte, dar puteți încerca și pe site-urile usual de job-uri”, le-a recomandat un cititor.
Alte răspunsuri
„Sunt mutat în sibiu de 8 ani. Merită. Trebuie să ai grijă la câteva cartiere totuși, gușterișă, broscărie, tiglari, ipas. Personal nu am pățit extrem de multe chestii nașpa, însă cunosc persoane ce au avut întâmplări urâte pe afară în timpul plimbărilor. E frumos, ai ce face, dacă nu ești genul de persoană care să stea într-un loc, găsești multe lucruri de făcut”.
„M-am mutat acum un an în Sibiu din București. Pentru mine a fost cea mai bună alegere. Sunt mult mai liniștită și fericită. Dpdv al joburilor, mi-a luat 5 luni să-mi găsesc un job în domeniul meu, stresul și presiunea sunt mari, dar câștig dublu sau triplu față de salariul din București, deci se poate”.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile