Într-o eră în care industria modei este tot mai conștientă de impactul său asupra mediului, inițiativele care promovează sustenabilitatea devin esențiale. Un astfel de proiect inovator este ReClothing, care adună sub același scop pasiunea pentru modă și responsabilitatea față de mediu.
A zis cineva shopping sustenabil?
De la primele idei care i-au stat la bază până la creșterea sa remarcabilă, ReClothing se află în centrul unei mișcări care caută să schimbe modul în care consumăm îmbrăcăminte.
„ReClothing transformă hainele în fapte bune” și ne-a plăcut să auzim asta. Am fost curioși și am vrut să aflăm mai multe despre proiect.
Am stat de vorba cu Ioana Pîrlea, inițiatoarea ReClothing, care ne-a povestit că ideea proiectului a pornit dintr-o pasiune sinceră pentru modă, iar pe parcurs și-a dat seama că poate combina creativitatea cu responsabilitatea față de planetă.

Cum a luat naștere proiectul ReClothing?
Ioana: Proiectul a luat naștere în urmă cu circa 4 ani, după ce l-am propus pentru desfășurare unui ONG din oraș – JCI Cluj, o organizație în care sunt dezvoltate idei creative care ajută comunitatea. Acolo am propus această idee de proiect, care a fost imediat sprijinită cu entuziasm de alți voluntari. Am făcut planuri, am pus „țara la cale” și am trecut la acțiune. A fost un moment „wow” când am realizat că ideea de a transforma moda într-o mișcare sustenabilă chiar are impact.
Care a fost inspirația pentru proiectul ReClothing?
Ioana: Ideea ReClothing a pornit dintr-o pasiune sinceră pentru modă – un domeniu care m-a fascinat mereu, plin de culoare, creativitate și libertate de experimentare. Însă, pe măsură ce am adunat din ce în ce mai multe haine, am realizat că multe dintre ele ajungeau să rămână uitate în dulap, fară să dezvăluie vreodată potențialul lor. Așa că am început să caut soluții, să combin creativitatea cu responsabilitatea față de planetă. Am dat peste statisticile alarmante și mi-am dat seama că era momentul să fac ceva concret – și așa a apărut ReClothing. Scopul a fost de a educa publicul, dar și de a oferi o soluții concrete prin alternative sustenabile, cum sunt târgurile pe care le facem.
ReClothing – ediția cu numărul 10 în 2025
De-a lungul ultimilor ani, ReClothing a salvat peste 15 tone de articole vestimentare de la risipă, iar inițiativa continuă să inspire schimbare. Într-o lume în care purtăm doar o treime din hainele pe care le avem, proiectul oferă o alternativă sustenabilă și cool pentru un stil de viață conștient.

Proiectul organizează târguri caritabile în Cluj-Napoca, la Iulius Mall, iar în afara acestora, ReClothing face periodic ateliere, workshop-uri sau evenimente de schimb de haine și se pregătește de inaugurarea unui HUB dedicat sustenabilității.
Când a avut loc prima ediție ReClothing la Iulius Mall și cum a fost?
Ioana: Prima ediție a târgului ReClothing a avut loc în 2021. Am început timid, cu o campanie de colectare de test și cu un eveniment de la care nu știam neapărat la ce să ne așteptăm. Multă vreme a existat o reticență destul de mare în țara noastră față de magazinele de tip second hand, așa că nu știam cum va reacționa lumea în fața unor articole preloved expuse într-un mall. Însă cei mai mulți oameni sunt foarte deschiși și au primit bucuroși inițiativa noastră. Am crescut de la o ediție la alta: am colaborat cu designeri sau mici fabrici, am creat colecții upcycled, am organizat demonstrații creative și workshop-uri și am adus un strop de inspirație cu fiecare acțiune. Am ajuns la ediția cu numărul 10 în 2025 (dintre care 8 au fost organizate în JCI, restul ca inițiative independente ReClothing).
Cum sunt gestionate fondurile obținute din vânzarea hainelor și în ce proiecte caritabile au ajuns acești bani?
Ioana: Fiecare ediție de târg are o cauză specială. Sub umbrela JCI banii au fost utilizați, de exemplu, pentru dotarea unor școli din mediul rural sau pentru campanii umanitare de sărbători. La ediția din 2024 am ajutat un adolescent orfan, iar anul acesta ne-am îndreptat atenția către Asociația Gabrielle, fondată de o tânără supraviețuitoare de cancer.

Ce feedback ai primit din partea participanților și a comunității în general despre târgul ReClothing?
Ioana: Feedback-ul este unul bun. Pe de-o parte persoanele care donează sunt bucuroase că hainele lor vor ajunge la cineva care le dorește cu adevărat și că, mai mult de atât, ele se transformă în fapte bune. De cealaltă parte, pasionatele de modă sunt încântate de comorile pe care le găsesc pe umerașe. În general, participanții noștri se bucură de astfel de alternative prietenoase cu mediul.
Povestește-mi despre ediția din acest an. Ce se va întâmpla și unde ajung fondurile strânse?
Ioana: Ediția de anul aceasta are loc chiar în aceste zile, în perioada 1-4 aprilie, la Iulius Mall. Am colectat 550 kg de haine și ne bucurăm că putem să le dăm o nouă șansă. De fiecare dată transformăm hainele în fapte bune, iar cauza pe care o susținem e Asociația Gabrielle – o asociație înființată de o tânără supraviețuitoare de cancer.
Evenimente de schimb de haine
Purtăm 1/3 haine pe care le avem în dulap, ne spune Ioana. Majoritatea avem haine dragi pe care nu le mai purtăm, dar pe care le putem da la schimb. Asta se întâmplă la evenimentele lunare de la Camino Cafe din Cluj-Napoca unde putem schimba haine și putem face networking.
Cum se desfășoară evenimentele?
Ioana: Purtăm 1/3 din hainele pe care le avem în dulap, arată statisticile – iar datele sunt confirmate de aproape fiecare femeie din comunitatea ReClothing. Și ce poate fi mai fain decât să dai câteva articole care îți sunt dragi, dar pe care nu le mai porți, și… să pleci acasă cu altele, la schimb? Organizez lunar un eveniment de schimb de haine, care s-a desfășurat până acum la Camino Cafe. Însă e mai mult decât un simplu schimb, pentru că avem și parte de workshop și networking.
ReClothing HUB în Cluj-Napoca
Într-o lume în care moda are un impact mare asupra mediului, tot mai mulți oameni sunt conștienți de importanța alegerilor sustenabile.
Ioana Pîrlea ne-a povestit că pe 9 aprilie va deschide ReClothing HUB în Cluj-Napoca – un spațiu care va găzdui un shop, un loc cozy pentru evenimentele proiectului și un colț de upcycling.
Așa că, deschiderea unui hub de sustenabilitate fashion la Cluj-Napoca vine ca o idee inspirată, oferind un loc unde pasiunea pentru modă se întâlnește cu grija față de planetă.
De ce crezi că e important să existe un astfel de HUB la Cluj-Napoca?
Ioana: Orașul are o comunitate tânără și dinamică, tot mai deschisă la idei noi și la soluții sustenabile. În contextul actual, în care consumatorii devin din ce în ce mai conștienți de impactul industriei modei asupra mediului, un astfel de spațiu oferă un loc de întâlnire pentru cei care doresc să exploreze alternative mai responsabile. Îmi doresc ca acest hub să devină un loc de inspirație, creativitate și implicare pentru toți cei care doresc să facă o diferență în modul în care consumă și privesc moda.
Ce te-a determinat să îți dorești realizarea unui astfel de HUB?
Ioana: Pe scurt – pasiunea, dorința de implicare și dorința de a contribui la schimbare. Ideea spațiului a pornit de la dorința de bază de a crește proiectul ReClothing și de a oferi publicului mai multe oportunități de a se apropia de ceea ce înseamnă moda sustenabilă. Un loc în care oamenii pot face shopping sustenabil și pot descoperi mici comori vestimentare, un colț în care își pot personaliza hainele și, totodată, un spațiu în care se vor bucura de ateliere și workshop-uri inedite. ReClothing e cumva un proiect de suflet pornit dintr-un ONG ca o simplă pasiune și care acum se conturează sub forma unui loc inedit.
Care vor fi scopurile și activitățile principale ale acestui HUB?
Ioana: Hub-ul are 3 componente: shop, upcycling corner & events. Vom avea o parte de magazin care va cuprinde și un colț de upcycling, dar și un spațiu dedicat evenimentelor faine pe care ne propunem să le organizăm.
Cum intenționezi să implici comunitatea locală și designerii în proiectele HUB-ului?
Ioana: Partea de educație e extrem de importantă și e practic una dintre valorile noastre de bază. Prin tot ceea ce facem educăm publicul în tot ceea ce ține de risipă vestimentară. Le vorbim despre statistici și efecte, le arătăm exemple, le propunem alternative mai prietenoase cu mediul, aducem un strop de inspirație și mai ales soluții palpabile prin fiecare activitate. Iar fiecare acțiune e un pas către o comunitate mai bine informată, mai atentă, mai conștientă și mai prietenoasă cu tot ceea ce ne înconjoară.
Hub-ul va găzdui numeroase evenimente pentru comunitate – de la schimburi de haine la workshop-uri inedite despre stil și sustenabilitate, atelier de upcycling și întâlniri ale celor implicați în acest domeniu – specialiști, artiști, designeri, creatori de conținut etc. Vom avea inclusiv workshop-uri alături de designeri clujeni, alături de care vom descoperi împreună cât de fain poate fi dezvoltată creativitatea în acest domeniu.
Unde va funcționa mai exact HUB-ul?
Ioana: Din 9 aprilie ne găsiți pe Bd. 21 Decembrie 1989, nr.48. Magazinul va funcționa între orele 10-19, iar evenimentele vor fi anunțate de fiecare dată în mediul online, pe paginile noastre.
Fashionul sustenabil și impactul asupra mediului
Moda sustenabilă este mult mai mult decât o tendință – este o necesitate în fața problemelor ecologice cu care se confruntă planeta noastră. Fashionul sustenabil ne încurajează să ne gândim mai atent la fiecare piesă pe care o cumpărăm și la cum putem contribui la un viitor mai verde.

Ce înseamnă moda sustenabilă și care e impactul ei asupra mediului?
Ioana: Moda sustenabilă ajută la protejarea mediului prin promovarea unui consum conștient și durabil. Industria textilă e în top 3 ca poluare la nivel mondial, așadar situația e cu adevărat îngrijorătoare și e necesar să facem alegeri cât mai prietenoase cu mediul înconjurător. Noi oferim educație și alternative clare și atractive. Le arătăm oamenilor cât de faine pot fi hainele preloved și că fiecare articol vestimentar în stare bună merită o a doua șansă. Din păcate datele ne indică faptul că un european aruncă, anual, cca. 12 de kg de haine (în medie). Noi luptăm să reducem statisticile.
Care sunt cele mai mari provocări în industria modei din punct de vedere al sustenabilității?
Ioana: Pentru noi o provocare foarte mare este cea logistică – partea de depozitare, în lipsa unor spații corespunzătoare.
La modul general aș spune agresivitatea adusă de zona de ultra fast fashion – acele site-uri care vin cu oferte greu de refuzat pentru curioși: cu prețuri extrem de mici pentru haine, dar cu prețuri mari pentru planetă aș spune.
Crezi că industria modei este într-o schimbare semnificativă în direcția sustenabilității? Care sunt tendințele pe care le vezi ca fiind cele mai promițătoare?
Ioana: Mă bucur să văd că oamenii sunt tot mai interesați despre acest subiect și că sunt deschiși. Și în mediul online apar tot mai mult informații și exemple pozitive în acest sens. E cool să faci shopping sustenabil. Am observat o creștere a conștientizării și a cererii pentru practici mai responsabile. Consumatorii sunt din ce în ce mai informați și mai dispuși să adopte soluții precum moda circulară, schimburile de haine și produsele realizate din materiale eco-friendly. De asemenea, tinerii sunt un factor important în această schimbare, fiind mult mai atenți la etica și transparența brandurilor pe care le susțin.
Cum ai putea educa publicul despre importanța modei sustenabile?
Ioana: Deja facem asta prin fiecare activitate, eveniment sau campanie ReClothing. Le explicăm oamenilor impactul industriei textile, venim cu informații pertinente, cu sfaturi, dar și cu soluții – shopping sustenabil, schimburi în comunitate, accent pe economia circulară și folosirea creativă a resurselor. Pregătim niște materiale și niște campanii tare faine în zona de inspirație de ținute preloved, dar și educative astfel încât oamenii să pună accent pe costul per purtare, pe materiale calitative. Scopul nostru este să schimbăm percepția despre modă, să încurajăm o abordare responsabilă și să demonstrăm că fiecare alegere poate contribui la un viitor mai sustenabil.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile