Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în oraș

Grădinile comestibile din Cluj-Napoca își deschid porțile. Comunitatea se adună la microhidrocentrala dintre Mănăștur și Grigorescu

Foto: Ziua Porților Deschise: faza pe grădini la Someșul nostru - event Facebook

Clujenii sunt așteptați, sâmbătă, 17 mai, între 16:00 și 20:15 la un eveniment comunitar. 

Locuitorii orașului sunt așteptați la „Ziua Porților Deschise – faza pe grădini la Someșul nostru”, un eveniment comunitar care aduce în prim-plan grădinile comestibile urbane și potențialul verde al Someșului.

Ziua Porților Deschise în grădină e evenimentul care adună tot ce are mai frumos Clujul alternativ: grădinărit urban, tururi ghidate, muzică, dans și activism civic – toate într-un spațiu verde din inima orașului.

„Ne vedem la podul vechi de lângă microhidrocentrala dintre Grigorescu și Mănăștur (nu cel nou din Parcul Rozelor). Dacă ajungi mai târziu, hai din Parcul Rozelor spre microhidrocentrală, vezi niște scări, urcă pe ele, ne găsești apoi în grădini”, au transmis organizatorii evenimentului. 

Activism verde: Adoptă o grădină

Evenimentul are și un mesaj civic puternic. La Cluj, grădinăritul pe domeniul public este interzis, iar grădinarii urbani din GUST vor să schimbe asta. Află cum poți susține campania lor. Poți semna petiția pentru legalizarea grădinăritului urban: VEZI AICI. 

Ziua e și despre distracție

  • DJ-ul Electroclown mixează pe durata evenimentului
  • Artistul Bogdan Racolța (Cercul Întreg) invită clujenii la un jam session de percuție, unde copiii și adulții creează un ritual sonor de celebrare a creșterii plantelor
  • La Acro-playground, poți încerca acro-yoga, partener-yoga sau pur și simplu o formă nouă și jucăușă de mișcare

„Află în turul ghidat povestea celor trei Someșuri. Someșul pe care îl știm cu toții, Someșul ca braț secundar, cu meandre din parcul sportiv, unit cu Canalul Morii și terasa Someșului, unde propunem cea mai lungă alee pietonală din Mănăștur, Aleea Grădinilor Comunitare, pe care puțini și-o închipuie”, au mai precizat organizatorii. 

Ziua Porților Deschise propune o altfel de viziune urbană: o rețea continuă de spații publice verzi și albastre, de la Gilău până în Apahida, un Cluj care pune natura și comunitatea în centrul dezvoltării.

Evenimentul face parte din programul „În ZONA TA”, inițiat de Fundația Comunitară Cluj și finanțat de ING Bank România, prin Platforma de Mediu.