Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în oraș

Fact check: Cu ce minciuni au fost prinși candidații alegerilor prezidențiale la dezbaterea electorală?

Foto: Digi24HD - captură video Youtube

O parte dintre candidații la alegerile prezidențiale 2025 au participat la o dezbatere electorală. 

Trei dintre candidații la alegerile prezidențiale au participat luni, 28 aprilie, la dezbaterea electorală de la Digi24. 

Candidaţii care au participat au fost Nicușor Dan, Crin Antonescu și Elena Lasconi, deși inițial cinci au confirmat participarea. Victor Ponta a anunțat cu câteva ore înainte de dezbatare că nu va mai participa, iar George Simion a ajuns la dezbatere, însă, a plecat imediat după ce a fost prezentat.

Jurnaliştii de la factual.ro au analizat declaraţiile candidaţilor la prezidenţiale şi au corectat greşelile făcute de aceştia. Crin Antonescu și Elena Lasconi au făcut fiecare câte o declarație falsă. 

Crin Antonescu, chemat la Parchet

Crin Antonescu a declarat că nu a fost niciodată acuzat sau chemat la parchet. 

„(…) niciodată nu am fost informat, sunt 20 de ani de atunci, că vreun procuror îmi cercetează activitatea ca să intervină prescripția. Niciodată nu am fost acuzat, niciodată nu am fost chemat la parchet”, a declarat Crin Antonescu. 

Potrivit sursei citate, declarația este falsă, pentru că în 2014, Crin Antonescu a fost audiat la Parchetul General în urma unei plângeri făcute de Fundația Mișcarea Populară. VEZI AICI. În urma audierilor el a dat următoarea declarație:

„Am fost la Parchetul General pentru o simplă formalitate, în sensul că undeva prin 2014, nu mai știu când de fapt, că nici n-am avut cunoștință de toată asta, Fundația Mișcarea Populară a depus o plângere la Parchet împotriva lui Ponta, a mea – nu știu cine, pentru niște prostii.

Eu nu am avut cunoștință, dar oamenii au procedat acolo și au făcut birocrația respectivă, au clasat, au respins plângerea, normal, și au trimis niște acte. Nu eram acasă, mi-au lăsat o înștiințare. Am trecut pe acolo, mi-au dat hârtia respectivă și asta a fost tot”, a declarat Crin Antonescu, pentru Ziare.com.

De asemenea, doi ani mai târziu, Crin Antonescu și soția lui au fost audiați și de procurorii DNA Ploiești în urma unui denunț făcut de Alina Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu, primul șef al SRI.

„Astfel, Crin Antonescu a fost audiat de procurori în cel puțin două dosare. Deci a fost chemat la parchet”, este concluzia oferită de site-ul de fact-checking.

Elena Lasconi și protestele din 2012

Elena Lasconi a declarat că a ieșit în stradă în 2012, când s-a format alianța USL, prima coaliție a PNL cu PSD. 

„Am ieșit în stradă din cauza dumneavoastră. În 2012 ați călcat în picioare statul de drept. Ați oripilat liderii europeni! Cum puteți garanta că veți lupta pentru statul de drept în România?”, a întrebat Lasconi.

Jurnaliștii Factual au explicat că în 2012 au avut loc proteste în România îndreptate împotriva guvernului condus de Emil Boc și a reformelor sanitare de atunci. Nemulțumirea era că banii din asigurările de sănătate ar fi urmat să fie administrați în sistem privat. Boc i-a cerut demisia lui Raed Arafat din funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății. În urma protestelor, Raed Arafat a rămas pe post, iar Emil Boc a demisionat din funcția de premier.

„Practic, USL a fost beneficiarul protestelor din 2012, nu generatorul lor”, a concluzionat sursa citată.