Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în oraș

Expoziții la Contemporar, noul spațiu din Cluj al artei contemporane. Locația și programul

Foto: ziarulclujeanului.ro

Scena de artă contemporană din România are acum un nou spațiu de cercetare, dialog, cunoaștere și expunere. Se deschide Contemporar, la Cluj-Napoca. 

Foto: de la stânga la dreapta: Ștefan Teișanu, directorul executiv al Centrului Cultural Clujean, Corina Bucea, director de dezvoltare culturală Centrul Cultural Clujean și Horea Poenar, prorector UBB responsabil cu componenta socio-culturală – ziarulclujeanului.ro

Miercuri, 22 ianuarie, de la ora 18:00, se deschide noul spațiu de artă contemporană, Contemporar. 

„Ziua Crește” și „Perspective din punctul zero”

Primele două expoziții pe care vizitatorii le vor putea admira la Contemporar sunt „Ziua Crește” și „Perspective din punctul zero”. 

Ele pot fi vizitate până în 15 februarie, de marți până sâmbătă, între orele 15:00 – 19:00, la Colegiul Academic al UBB Cluj, de pe strada Mihail Kogălniceanu, nr.5, la parter. 

Intrarea la expoziții este gratuită. 

„Ziua Crește”

Expoziția, imaginată ca o meditație stârnită de realitatea anotimpului în care ne aflăm, este coordonată de galeria Aluvial. 

„Ziua Crește” este o întoarcere la rădăcini, de căutarea de timp, spațiu și diversitate a valorilor latente. Punerea laolaltă a operelor de artă și obiectelor de altă natură (documentară, științifică, literară, etnografică), așadar o abordare transdisciplinară, este specifică modului de colecționare Aluvial. 

Foto: ziarulclujeanului.ro

Expun artiștii Alexandru Antik Sándor, Autori anonimi, Dragoș Bădiță, Bede Kincső, Ștefan Bertalan, Dan Beudean, Botár Edit, Ana Botezatu, Victor Ciato, Maria Ciupe, Gheorghe Codrea, Giulia Crețulescu, Csapody Vera, Enric Fort Ballester, Gábor Lali, Adrian Ganea, Eugen Gâscă, Hajós Imre, Kovács Zoltán, Kusztos Endre, Thea Lazăr, Egon Marc Lövith, Florin Maxa, Ciprian Mureșan, Nagy Albert, Gellu Naum, Marcel Olinescu, Adriana Popescu, Flaviu Rogojan, Abel Rad, Laurențiu Ruță, Șerban Savu, Simon Starling, Nichita Stănescu, Virgil Svințiu, Titu Toncian, Ion Vlasiu, Vremir Mátyás & fotografii de Emmanuel de Martonne, fotografii din „Muzeul Armenesc”, colecția de cărți ilustrate.

Curator: Székely Sebestyén

Echipa Aluvial: Andreea Cărăușu, Domokos Ferenc, Ladó Ágota, Vécsei Hunor.

„Perspective din punctul zero”

Expoziția propune o interacțiune cu lucrările de artă la nivelul percepției copiilor, valorificând franchețea și libertatea reacțiilor lor, bazate pe o percepție pură, nealterată de convențiile și raționalizarea adulților. 

Foto: ziarulclujeanului.ro

Expun artiștii Norbert Costin, Lucia Ghegu și următorii artiști din colecția Mircea Pinte: Geta Brătescu, Mircea Cantor, Adela Giurgiu, Cantemir Hauși, Hortensia Mi Kafchin, Iosif Kiraly, Istvan Laszlo, Ciprian Mureșan, Paul Neagu, Șerban Savu.

Expoziția este organizată de Plastic, un spațiu de artă din Cluj inițiat în strânsă legătură cu colecția de artă Mircea Pinte, văzută ca un organism dinamic al cărui scop este de a genera un dialog cu alte lucrări de artă contemporană și publicuri diverse.

Echipa „Plastic”: Norbert Costin, Lucia Ghegu, Ciprian Mureșan, Mircea Pinte, Cristi Pogăcean, Șerban Savu.

Centru European de Artă Contemporană la Cluj

Ștefan Teișanu, directorul executiv al Centrului Cultural Clujean, a declarat că spațiul Contemporar contribuie la realizarea unui vis mai vechi al scenei locale, respectiv acela de a exista la Cluj un Centru European de Artă Contemporană. 

„Spațiul face parte din pregătirea unui vis mai vechi al scenei locale de artă privind înființarea la Cluj a unui Centru European de Artă Contemporană. Punem mici cărămizi de câțiva ani de zile. Spațiul este realizat împreună cu UBB, pe baza unei finanțări de la Ministerul Culturii, prin programul RO-CULTURA, cu fonduri norvegiene. Ulterior, spațiul își va derula activitățile cu sprijin de la Primăria Cluj-Napoca, Banca Transilvania și de la alți parteneri”, a precizat Ștefan Teișanu, în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri, 22 ianuarie.

Un alt mod de a privi UBB

„Sunt câteva motive esențiale pentru care UBB găzduiește un astfel de spațiu. Vorbim despre felul în care regândim ideea de universitate. Dacă privim de sus, universitatea este foarte importantă în sfera publică și mai ales articulată cu instituții din sectorul tradițional, independent, care își pun întrebări asemănătoare cu cele pe care ni le punem noi: În ce lume suntem? În ce lume intrăm? Cum vrem să arate cetățeanul?. Anul trecut UBB a lansat o platformă Umanistă, prin care ne dorim să regândim ideea de a privi o universitate. Vrem să creăm un ecosistem în relație la nivel local, la nivel național și mai departe”, a declarat Horea Poenar, prorector UBB responsabil cu componenta socio-culturală. 

Expoziții, evenimente și dezbateri

Corina Bucea, director de dezvoltare culturală Centrul Cultural Clujean, a explicat că în cadrul spațiului Contemporar vor fi organizate în următoarea perioadă și alte expoziții, precum și evenimente și dezbateri. 

„Pe 19 februarie vom inaugura a doua serie de expoziții, în dialog, Matca și Lateral ArtSpace. Ele vor aduce o perspectivă nouă despre artiști și despre ce produc ei. Vor fi punctate și de câteva dezbateri, iar prima dintre ele este programată joi, 23 ianuarie. În februarie va mai exista o dezbatere despre spațiile conduse de artiști, istoricul lor. Vom mai găzdui de săptămâna viitoare o rezidență artistică între un artist norvegian și o artistă din scena locală, Alina Andrei și va exista și un eveniment public pe 4 februarie. De asemenea, spre finalul acestui calup de program va avea loc o discuție între toți actorii care au contribuit la construcția programului”, a declarat Corina Bucea. 

Valoarea totală a finanțării este de 621.946,21 lei, adică echivalentul a 129.979,14 euro.