UBB Cluj a lansat un volum omagial dedicat academicianului Ioan Aurel Pop.
Volumul a fost lansat cu ocazia împlinirii academicianului a șaptezeci de ani de viață.
„Episoade și reverberații ale Evului Mediu”
Volumul coordonat de conf. univ. dr. Adinel Dincă și de CS I dr. Alexandru Simon (Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, Academia Română) reprezintă o contribuție științifică importantă, ce va rămâne lucrarea în care sunt aduse mai aproape, prin prisma lucrărilor acad. Ioan-Aurel Pop, punțile care unesc trecutul și prezentul și care captează, după cum reliefa Alexandru Simon, „dimensiunea magică care înconjoară veacurile medievale”, o atmosferă regăsită din plin în opera personalității omagiate.
„În contextul de față, două ar fi aspectele demne de subliniat: apropierea deosebită a magistrului multora dintre noi față de martorii direcți ai unor epoci trecute, izvoarele istorice, dar și o altă chestiune legată de ceea ce profesorul spunea despre punțile dintre trecut și prezent, despre perenitatea istoriei și despre felul în care Evul Mediu oferă permanent lecții instructive Evului Media pe care îl trăim cu toții acum”, a declarat conf. univ. dr. Adinel Dincă, unul dintre cei doi coordonatori ai volumului omagial, potrivit unui comunicat de presă al UBB Cluj.
Ioan Aurel Pop, copleșit de emoții
Copleșit de emoții, acad. Ioan-Aurel Pop a spus că apreciază volumul mare de muncă pe care cei doi coordonatori ai volumului şi autorii articolelor din volum au depus-o.
„(…) Vă exprim mare mulțumită tuturor și vă doresc să vi se adune în continuare mulți ani și vă asigur că pentru mine cea mai importantă instituție a acestei țări, prin care am trecut, rămâne Universitatea Babeș-Bolyai! Mă bucur că suntem aici și se cuvine să ne bucurăm, așadar. Gaudeamus igitur!”, a precizat acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, fost Rector al UBB.
Daniel David, ministrul Educației
Prof. univ. dr. psih. Daniel David și ministrul Educației a vorbit despre colaborarea, bazată pe excelență și meritocrație, pe care a avut-o și încă o are cu acad. Ioan-Aurel Pop, făcând referire și la competițiile în care s-au aflat de-a lungul anilor, regăsindu-se, în cele din urmă, de aceeași parte a baricadei.
„În anul 2011 l-am întâlnit prima dată în contextul Academiei Române, unde, între discuțiile uneori prea scolastice, am găsit cu plăcere și un om realist. În 2012 am fost contracandidați la poziția de rector al UBB, unde am întâlnit un om rezonabil, cu care m-am bătut în unele idei, dar nu în persoană. În 2016 am intrat în echipa rectoratului, ca prorector pe cercetare și în perioada aceea am întâlnit un rector cu care puteam construi aspectele de excelență și meritocrație, un lucru foarte important pentru mine. A venit anul 2020, o situație complicată, am fost doi contracandidați la poziţia de rector, având amândoi o relație bună cu rectorul în funcție. Am văzut un om echilibrat. Astfel, punând lucrurile cap la cap, deși, așa cum spunem amândoi și în presă, și în privat, provenim din școli diferite, din generații diferite, pentru mine acad. Ioan-Aurel Pop este un om realist, rezonabil și echilibrat, iar când a fost vorba de o decizie legată de excelență, de meritocrație, ne-am găsit mereu de aceeași parte a baricadei. Mă bucur că ne-am cunoscut în atâtea contexte diferite, că am colaborat și colaborăm bine pentru UBB, pentru mediul academic și acum, desigur, în interesul țării. Felicitări!”, a precizat prof. univ. dr. psih. Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile