Sistemul medical din România este adesea perceput în mod negativ. Deși există medici dedicați și unități medicale performante, imaginea de ansamblu este afectată de numeroase probleme persistente: Lipsa fondurilor, corupția, infrastructura învechită, exodul medicilor sau birocrația excesivă.
Mai există însă o speranță că lucrurile pot fi și pozitive atunci când vine vorba despre sistemul medical din România. Un cetățean a povestit pe o rețea de socializare experiențele pozitive pe care le-a avut în spitalele din Cluj-Napoca. El a precizat că s-ar putea să fie reconstruită încrederea în sistemul medical.
Hope in humanity restored. Zero dezamăgiri
Internautul a povestit pe o rețea de socializare cum după două vizite în spitalele din Cluj-Napoca și-a creat o părere bună despre sistemul de sănătate.
Acesta a explicat că săptămâna aceasta a avut parte de două incidente diferite care l-au dus la Urgențe. Prima dată a fost la Spitalul de Pediatrie din Cluj-Napoca cu fetița, iar a doua oară la Clujana cu mama sa.
„N-am intrat până acum niciodată într-o sală de urgențe, dar de multe ori am auzit o grămadă de povești — o să le numesc ‘descurajatoare’. Spre uimirea mea, niciunul din incidente nu a fost neplăcut, lăsând la o parte faptul că eram acolo”, a povestit internautul.
„Empatie și feedback constant”
„Am ajuns cu copilul în jur de ora 16 și am stat acolo până pe la orele 20, când din păcate am avut nevoie de internare. Urât moment să-ți internezi copilul, mai ales că n-am avut parte de așa experiență niciodată. A fost destul de plin, însă toată lumea era relativ liniștită. E un vibe acolo care te liniștește și pe tine, și pe copil. Staff-ul s-a comportat impecabil. Empatie, feedback constant în legătură cu timpul de așteptare. Atitudinea lor față de copii a fost impecabilă.
Am văzut mulți părinți descurajați de așteptare. Cred că 5 din cei înregistrați au renunțat și au plecat în tot timpul ăsta. În legătură cu asta, asistentul respectiv a zis ceva ce mi-a rămas în minte: Dacă ați ajuns până aici pentru că ați simțit că ceva nu e în regulă, rămâneți până la capăt și nu vă descurajați de timpul de așteptare. O programare la un medic poate dura câteva zile sau chiar luni, iar aici, în câteva ore, intră toată lumea. Plecați acasă liniștiți și puteți evita probleme care pot deveni și mai grave pe parcurs”, a povestit cetățeanul.
„Au vorbit frumos”
A doua experiență pe care internautul a avut-o, a fost cu mama sa.
„Al doilea incident a fost seara trecută cu mama. Panicată de niște simptome noi generate de Parkinson și de niște senzații de amețeală continuă, m-a rugat să sun la urgențe. Au venit 2 persoane care, după niște investigații, i-au spus că aceste simptome sunt normale și că, dacă vrea să meargă cu ei la spital pentru alte investigatii, o pot duce ca să se liniștească. Ea a plecat, și după o oră și ceva m-a sunat doctorul de gardă ca să-mi transmită că i s-au făcut niște analize, că o să mai dureze, dar nu necesită internare.
Am ajuns acolo după 30 de minute. Erau în jur de 15 oameni. Atmosfera era exact ca dincolo. Oamenii vorbeau foarte frumos, cu răbdare și multă empatie. A ajuns, la un moment dat, o adolescentă care a chefuit un pic mai mult și lucrurile au scăpat un pic de sub control. Au vorbit extrem de frumos cu ea. I-au explicat fiecare pas, au încercat să o convingă foarte frumos să le dea un număr la care să sune, ca să o poată duce acasă după ce trece efectul alcoolului.
Fata a refuzat, pe motiv că nu vrea să-și supere mama, iar sora ei nu e o opțiune pentru că era prea mică. Era destul de amețită, însă foarte comică. Atât asistentul medical, cât și doctorița au vorbit foarte frumos cu ea, fără nici urmă de jignire sau reproș.
Asistentul, un băiat destul de tânăr, i-a pus o perfuzie și a rugat-o să închidă ochii până se termină perfuzia, ca să-și mai revină, și că se întoarce dacă mai are nevoie de el, să nu se sperie.
Fata, mai în glumă, îi spune: Pleci așa fără să-mi dai un pupic?
El a replicat amuzat: O să primești când o să te trezești.
A râs toată sala. Ce spun eu aici se întâmpla într-un salon foarte aproape, nu era în sala de așteptare, dar se auzea foarte bine.
În legătură cu mama, am intrat și eu ca aparținător și mi-a fost explicat foarte bine procedurile și ce putem face mai departe dacă simptomele devin și mai grave, împreună cu o scurtă interpretare a analizelor făcute acolo”, a povestit cetățeanul.
„Trăim cu impresia că totul e negru”
Reacțiile clujenilor nu au întârziat să apară, iar majoritatea i-au mulțumit persoanei că a scris public despre experiențele sale, pentru că e bine ca oamenii să vadă că există și povești pozitive în sistemul medical din România.
„Mă bucur că ai facut postarea asta, e bine să mai audă lumea și povești pozitive, că altfel trăim cu impresia că totul e negru”.
„La fel, am fost de 2 ori singur și 1 dată cu prietena la UPU și toată lumea a fost surprinzător de ok”.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile