Paștele nu este complet fără mirosul îmbietor de cozonaci, ouă roșii și, bineînțeles, pască. Pasca marchează finalul postului și aduce un gust plin de semnificație, fiind preparată cu grijă în casele românilor an de an.
Jamila Cuisine, unul dintre cei mai în trend vloggeri culinari din România, a prezentat pentru urmăritorii săi cea mai simplă și gustoasă rețetă de pască fără aluat. Rețeta a fost postată pe Youtube cu mai bine de 10 ani în urmă, iar în 2024 a realizat un al doilea videoclip cu cea mai reușită pască.
Primul videoclip, cel postat în urmă cu 10 ani, a strâns aproape 6 milioane de vizualizări și 44.000 de like-uri.
„Rețeta de pască fără aluat cu brânză dulce și stafide este una care a făcut furori de prima dată cand am făcut-o, acum mai bine de zece ani. Rețeta am primit-o de la una dintre vecinele mele. Mi-a adus-o scrisă pe o foie de hârtie și mi-a zis s-o încerc pentru că este minunată. Eram la început cu rețetele mele, iar vecină, tanti Gela, știa că eu fac rețete video și a vrut neapărat să-mi ofere această rețeta”, a povestit Jamila, pe site-ul ei.
Ea a explicat că la început a fost sceptică în privința rețetei, însă după ce a încercat să o prepare a devenit desertul ei preferat de Paște.
„Sincer, la început n-am crezut prea mult în rețeta asta. Eu crescusem cu pască cu aluat de cozonac a mamei mele. Pentru mine era singura varianta pe care o știam pentru că mama o făcea în fiecare an de Paște.
De când am făcut prima dată rețeta de pască fără aluat cu brânză dulce și stafide a fost deșertul preferat de Paște în fiecare an. Atât de bine a fost primită încât acum are peste 5 milioane de vizualizări pe Youtube. Și vorbim de Youtube unde este foarte greu să ajungi la un asemenea număr în mod organic. În fiecare an gospodinele din România o încearcă de Paște și în fiecare an e cea mai iubita prăjitură pascală. Anul acesta (2024 n. red) am vrut să refac rețeta video veche și s-o aduc în actualitate. I-am făcut mici modificări și am refilmat-o pentru ca voi să o puteți încerca pentru Paștele acesta. Era nevoie de un clip nou și era păcat să nu-l filmez, mai ales că rețeta e atât de bună. Este și una dintre cele mai simple rețete de pască și e foarte gustoasă”, a mai povestit Jamila.
Rețetă de pască fără aluat
Ingrediente
- 1 kg brânză dulce de vacă
- 400 g smântână
- 200 g zahăr
- 200 g stafide
- 100 g făină
- 100 g unt topit şi răcit
- 100 g gris
- 6 ouă
- 2 linguri esenţă de vanilie
- 1 lingura esenţă de lămâie
- puţină sare
Mod de preparare
Brânza dulce, de vacă, care trebuie să fie cât mai cremoasă, dar nu apoasă, pentru ca pasca să se lege, se amestecă mai întâi cu smântâna şi apoi cu zahăr cât mai fin sau pudră sau îndulcitor, după preferinţă. Se încorporează cele şase ouă, folosind un tel sau mixerul, untul topit şi se adaugă esenţa de vanilie şi lămâie, pentru aromă, şi puţină sare.
După ce se amestecă bine, se adaugă făina şi grisul şi se amestecă din nou foarte bine înainte de a adăuga stafidele. Cei care nu preferă stafidele le pot înlocui cu merişoare sau fulgi de ciocolată.
Compoziţia rezultată se pune într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt şi pe margini, se nivelează frumos şi se bagă în cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 60-70 de minute, până când pasca este frumos rumenită şi bine întărită.
Când se răceşte la temperatura camerei, se pune în frigider, pentru a putea fi tăiată uşor.
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile