Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în oraș

Țigările electronice distrug sănătatea în tăcere: Ce nu ți se spune despre ele?

Medicul pneumolog Beatrice Mahler a tras un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care le reprezintă țigările electronice pentru sănătate. Potrivit acesteia, utilizarea acestor dispozitive poate provoca pneumonie chimică acută, dar și riscuri semnificative pe termen lung, precum infarct miocardic și accident vascular cerebral.

„Sunt substanțe chimice încălzite la temperaturi foarte mari. Aceste temperaturi permit ca substanța chimică din cartușul respectiv să se transforme într-un vapor foarte fin care pătrunde foarte ușor nu doar în aparatul respirator, ci trece dincolo de alveole și ajunge în sânge. Ajuns în sânge, produsul respectiv acționează ca orice poluant, poluanți pe care îi evităm în aerul pe care îl respirăm în mod normal și produc leziuni diferite.

Dacă este să vorbim despre leziunile acute, vorbim despre afectare pulmonară acută, chiar sub formă de pneumonie, o pneumonie chimică monitorizată la acest moment la nivel internațional, care este extrem de severă și care poate să determine inclusiv internarea în spital a persoanei respective și suport respirator”, a declarat medicul, potrivit Agerpres.

Printre riscurile imediate se numără afectările pulmonare grave, inclusiv pneumonie chimică, ce poate necesita internare și suport respirator. În plus, studiile recente arată că pe termen lung, aceste substanțe chimice pot contribui la dezvoltarea unor afecțiuni grave precum infarct miocardic și accident vascular cerebral, prin provocarea coagulării la nivelul plăcilor de aterom din vasele de sânge.

„Este vorba de un semnal de alarmă extrem de serios. Deși nu avem încă suficiente date pentru a trage concluzii definitive, studiile inițiale sugerează că riscurile pentru sănătate sunt mult mai mari decât se credea inițial”, a adăugat medicul pneumolog.