Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în oraș

De ce tinerii din Cluj vor să plece, dar nu o fac? „Chiriile sunt imense și viața e tot mai greu de dus”

Discuțiile despre costurile tot mai mari ale vieții în Cluj-Napoca și despre ce îi face pe tinerii din alte colțuri ale țării să rămână în „orașul de cinci stele” au fost declanșate pe rețelele de socializare, după ce un tânăr a pus o întrebare aparent simplă: „Ce anume vă face să rămâneți în Cluj, dacă nu sunteți născuți aici?”

Deși mulți dintre cei care au răspuns au fost de acord că viața în Cluj poate fi extrem de dificilă din punct de vedere financiar, mulți dintre ei au explicat că orașul a devenit „acasă” pentru ei, fiind locul unde își au prietenii, locurile favorite și joburile stabilite. Unii au recunoscut însă că, pe măsură ce prețurile cresc, încep să se întrebe cât timp vor mai putea rămâne aici.

Un tânăr care lucrează de la distanță pentru o firmă din Oradea a povestit că, în ciuda faptului că nu plătește chirie, ar fi plecat din Cluj fără ezitare, dacă nu ar fi fost legat de familia soției sale, care este clujeancă. „Dacă ar fi după mine, ieri m-aș fi mutat din oraș. Nici măcar nu plătesc chirie, dar dacă ar fi trebuit să plătesc sau să fiu sclavul vreunei bănci 20-30 de ani ca să locuiesc înghesuit în Soporului sau pe undeva, era jale,” a explicat tânărul.

În comentarii, mai mulți tineri au spus că ajung cu greu să își acopere cheltuielile lunare și că se tem că, în curând, nu vor mai putea să își permită să locuiască în orașul cu cele mai mari chirii din România. „Mă ține doar un loc de muncă. Deja viața e grea la Cluj și abia îmi ajung și așa banii de pe o lună pe alta. Mai devreme sau mai târziu, cred că nu o să mai îmi permit să locuiesc aici,” a scris o tânără, exprimând îngrijorarea multora.

Un alt comentariu a subliniat cum și chiar clujenii get-beget sunt nevoiți să plece din oraș din cauza prețurilor tot mai mari la locuințe. „Cel mai rău îmi pare de cei născuți aici, care sunt oarecum ‘împinși’ afară din oraș din cauza prețurilor,” a spus un alt internaut.

Cu toate acestea, nu toți sunt pesimiști. Un alt tânăr a explicat că, deși orașul nu este perfect și există multe aspecte ce pot fi îmbunătățite, cum ar fi administrația publică, Clujul rămâne locul pe care îl consideră acasă. „Familia, cercurile de prieteni, locul de muncă, birtul preferat. Nu m-aș vedea locuind altundeva în țară. M-am gândit de multe ori cum ar fi să caut ceva în străinătate, dar cred că sunt puține locuri în care mi-ar fi, per total, mai bine,” a scris acesta, subliniind legătura emoțională puternică pe care o are cu orașul.

Pe de altă parte, unii nu înțeleg de ce atât de multe persoane se plâng de costurile din Cluj, susținând că orașul oferă oportunități și condiții excelente de trai. „Loc de muncă, familia și faptul că am reușit să cumpărăm o proprietate și să o achităm repede. Cred că lumea se plânge prea mult de acest oraș,” a afirmat un alt internaut.

Astfel, Cluj-Napoca continuă să fie un oraș plin de contraste, un loc unde mulți tineri se confruntă cu dificultăți financiare, dar care rămâne, în ciuda tuturor provocărilor, locul de care sunt legați emoțional. Debaterea privind viitorul lor în oraș și costurile ridicate de trai rămâne una intensă și relevantă pentru generațiile actuale.