Pe măsură ce temperaturile urcă din nou spre 35 de grade Celsius, riscul de deshidratare și epuizare termică crește semnificativ. Simplul consum de apă nu este însă întotdeauna suficient pentru a-ți menține corpul hidratat corespunzător. Medicul nutriționist Corina Zugravu ne explică cum putem să ne hidratăm corect și ce alimente trebuie să consumăm pe timp de caniculă.
Semnele subtile ale deshidratării
Deshidratarea nu se manifestă întotdeauna prin semne evidente. „Poate fi subtilă, dar cu efecte grave, mai ales la copii și vârstnici,” avertizează Corina Zugravu. Simptomele includ amețeală, oboseală și lipsa de concentrare. În plus, activități precum înotul sau drumețiile montane pot provoca deshidratare, chiar dacă nu simțim neapărat sete intensă.
Hidratarea treptată, cheia prevenirii
Nutriționistul recomandă hidratarea constantă, pe parcursul zilei, și nu doar la anumite intervale. „Indiferent de efortul fizic pe care îl facem, dacă este în căldură, trebuie să fim dublu atenți la hidratare”, spune Corina Zugravu, potrivit Aleph News.
Fructele și legumele – aliații hidratației
Un alt element esențial al hidratării eficiente este consumul ridicat de fructe și legume, care conțin apă în proporții mari. „Ar trebui consumate în cantități mari, mai ales vara, când le avem proaspete din producția locală,” subliniază medicul.
Formula simplă pentru hidratare după efort
Pentru cei care practică sporturi în aer liber sau merg la sală, Corina Zugravu recomandă o metodă practică pentru a-și calcula necesarul de apă: „Încercați să vă cântăriți înainte și după efort. Diferența de greutate indică apa pierdută. Pentru a o înlocui corect, trebuie să consumați de o dată și jumătate mai mult decât greutatea pierdută. De exemplu, dacă ați pierdut 500 de grame, beți aproximativ 750 de mililitri de apă.”
Lasă un Răspuns
Vezi comentariile